12 december – Dag van de Vrachtwagenchauffeur | Kerststerdag | Dag van de Neutraliteit | Dag van de Universele Gezondheidszorg

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Dat de Dag van de Vrachtwagenchauffeur niet een dag voor het animeermeisje is dat moge duidelijk zijn. Ja toch? Sectorinstituut Transport en Logistiek, werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV en CNV willen met Dag van de Vrachtwagenchauffeur meer aandacht en waardering voor de ruim 87.000 vrachtwagenchauffeurs die ons land rijk is.

Over animeermeisjes gesproken, weet jij hoeveel procent vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs we hebben? Van de ruim 87.000 is slechts 3% vrouw. Er zijn landelijk nog bijna 5.000 vacatures, dus dames grijp je kans!

Internationale Kerststerdag

Kerststerdag is de dag dat je elkaar een mooie kerstster cadeau geeft als een blijk van waardering of gewoon omdat je om elkaar geeft! Deze traditie komt oorspronkelijk uit Amerika en is ontstaan in de 19e eeuw. Hoe het allemaal begon? De diplomaat en botanicus Joel Poinsett werd in 1825 voor Amerika ambassadeur in Mexico. Datzelfde jaar ontdekte hij bij het stadje Taxco de Euphorbia pulcherrima; een plant die later bekend werd als de kerstster. Poinsett raakte geïntrigeerd door deze planten en begon ze zelf te verbouwen.

Poinsettia

Daarom werd de kerstster in het Engels poinsettia genoemd. Nu had meneer Poinsett de mooie gewoonte om deze plant naar vrienden te sturen. Ik weet niet of het Amerikaanse Congres daarom 12 december (zijn sterfdag) heeft uitgeroepen tot Poinsettia Day of dat het was om hem als Amerikaanse diplomaat te eren. Ongeacht de reden, ik vind het een mooi idee. Niet alleen ik, want ook in Nederland is het op 12 december Kerststerdag, Kerststerren Dag of Poinsettia dag!

Internationale dag van de Neutraliteit

Hoewel Zwitserland het eerste land was dat zich in 1815 neutraal verklaarde was Turkmenistan de eerste staat waarvan de volledige neutraliteit formeel werd erkend door de Verenigde Naties. Op 12 december 1995 nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan waarin permanente neutraliteit van Turkmenistan werd erkend.

Op 2 februari 2017 nam de Algemene Vergadering van de VN zonder stemming resolutie 71/275 aan waarin het verband werd opgemerkt tussen het behoud van de vrede en de Agenda 2030 voor Duurzame ontwikkeling en werd 12 december uitgeroepen tot International Day of Neutrality.

Dag van de Universele Gezondheidszorg

In 2014 begint de Universal Health Coverage Coalition voor het eerst 12 december te vieren als UHC Day. Een dag waarop wereldleiders aan hun belofte uit 2012 om betaalbare en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg bereikbaar te maken voor iedereen worden gehouden. In 2017 erkende de Verenigde Staten 12 december officieel als International Universal Health Coverage Day. De campagne van 2019 heet Keep the promise. Wereldleiders worden er aan herinnerd dat zij zich aan de belofte die ze tijdens de High Level Meeting op UHC 2019 maakten moeten houden. En dat was #HealthForAll voor 2030 te realiseren.

Wat is de definitie van “het recht op gezondheid”

Eén van de definities die ik tegenkwam is die van Paul Hunt; rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op gezondheid van 2002 tot en met 2008.

Het recht op gezondheid is het recht op een doelmatig en geïntegreerd gezondheidssysteem, dat zowel gezondheidszorg als de onderliggende determinanten* van gezondheid omvat. Dit systeem moet bovendien beantwoorden aan de nationale en lokale prioriteiten en toegankelijk zijn voor iedereen.

*Met onderliggende determinanten van (on)gezondheid worden alle factoren bedoeld die de volksgezondheid beïnvloeden. Denk aan persoonsgebonden factoren (zoals bloeddruk, cholesterol en overgewicht), leefstijl (bijvoorbeeld roken en overmatig alcoholgebruik) en de omgevingsfactoren (denk daarbij aan luchtverontreiniging of wonen in een achterstandsbuurt).

Deel dit bericht