11 november – Sint Maarten | 11e van de 11e | Remembrance Day | Wapenstilstandsdag | International Whisky Festival

Sint Maarten

Bij Sint Maarten gaan mijn gedachten automatisch terug naar de jaren ’70, ik zie me nog lopen met mijn zelfgemaakte lampion. Weet niet of ik het me goed herinner maar volgens mij maakte we die op school tijdens de handenarbeidles. Ik woonde toen in Eindhoven, in de wijk “de Tempel”. De wijkvereniging was toen vrij actief want er waren niet alleen activiteiten tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag maar ook op 11 november, het feest rond Sint Maarten.

In een grote kinderoptocht liepen we door de wijk met onze lampionnen waarin een echt kaarsje brandde. Ja ja, in die tijd hadden we echte kaarsjes in de lampion, niet zoals tegenwoordig met die led lampjes of zo. Maar goed, ik weet niet of ik het al eens gemeld had, maar ik was niet echt een handig kind. Je voelt het wel aankomen….mijn lampion ging steevast in de fik. De pret was er niet minder om want we liepen midden op straat en de auto’s moesten aan de kant voor ons. Hoe gaaf is dat als kind.

Elfde van de Elfde

Voor iemand die geboren en getogen is in “Lampegat de Gekste” is vandaag natuurlijk een belangrijke dag. Carnavalsvierders, kapellen en verenigingen trekken in de binnenstad van kroeg naar kroeg en nemen vast een voorschot op het Lampegats carnaval .

Om 11.11 begint het nieuwe carnavalsseizoen, maar het officiële startschot voor “Elluf Elluf” is om 18.11.  Oh ja, in Eindhoven zeggen we niet “Alaaf” maar “Salaai”, altijd goed om te weten. 

Remembrance Day | Wapenstilstandsdag

Op Wapenstilstandsdag ook wel bekend als Remembrance Day of Poppy Day worden elk jaar in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht door om 11.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Van 2014 tot 2018 krijgt deze dag nog meer lading omdat die tijdsperiode de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog markeert.

Vergelijkbaar met de Dodenherdenking op 4 mei bij ons en met Veterans Day in de Verenigde Staten.

Waarom herdenken we op 11 november?

Op 11 november 1918 om 11.00 uur vond de ondertekening van de wapenstilstand in een bos bij het stadje Compiègne plaats. Op hetzelfde tijdstip werd er na vier jaar onafgebroken oorlog voeren niet meer gevochten! Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles.

International Whisky Festival (uitverkocht)

Dit weekend, van 11 tot en met 13 november, wordt in de Grote Kerk in Den Haag het International Whisky Festival 2016 gehouden. Het festival bied je een unieke kans om kennis te maken met een enorm scala aan whisky’s, geproduceerd door verschillende distilleerderijen uit Schotland, Ierland en vele andere landen.

Maar liefst honderden merken whisky’s had kun je proeven als je een entreekaart had gehad.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.