afbeelding versterkt dag van de franse taal

11 november – 8e editie Dag van de Franse Taal | Single’s Day | Internationale Dag van Energiebesparing | Sint Maarten | Elfde van de Elfde | Wereld Gebruiksvriendelijkheid Dag | Wereld Kwaliteitsdag | Wapenstilstand WOI (BE) | Remembrance Day | Vrouwendag (BE) | Internationale Tempranillo-dag

8e editie Dag van de Franse Taal

Bonjour mes amis, aujourd’hui est la Journée de la langue française. In 2013 had het Valuascollege in Venlo une idee magnifique. De sectie Frans wilde dat meer leerlingen zouden kiezen voor Frans als examen vak. Zij organiseerde daarom een Franse dag met workshops over allerlei onderwerpen zoals muziek, sport of gastronomie. De dag werd afgesloten met een Franstalig concert. De Ronde Tafel Frans pakte dit idee op en zij besloten om vanaf 2014 de tweede donderdag in november uit te roepen tot landelijke Dag van de Franse taal.

De Franse Taal gaat naar de bassischool

Dit jaar wordt nu voor de 8e keer de Dag van de Franse Taal georganiseerd. honderden scholen doen mee aan de dag. Op de deelnemende scholen worden diverse activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld filmvoorstellingen, vakoverstijgende projecten over Frankrijk, workshops rond typisch Franse onderwerpen, lezingen of excursies naar bedrijven en organisaties. De organisator van Dag van de Franse Taal nodigt ook de bassischolen uit om mee te doen. Kan echt heel laagdrempelig, zoals een Frans kinderliedje zingen zoals Frère Jacques. Je weet vast wel hoe het gaat. Denk aan Vader Jacob, meer verklap ik niet. Ik zal vast beginnen, haak je in?

Frère Jacques
Frère Jacques
Dormez-vous?
Dormez-vous?

Sonnez les matines
Sonnez les matines
Ding, ding, dong
Ding, ding, dong

Singles Day

Voordat de koopjesdagen Black Friday (de dag na Thanksgiving) en Cyber Monday (de maandag na Thanksgiving) losbarsten kunnen we vandaag alvast onze slag slaan op Singles Day. Als je nog nooit van deze kortingsdag hebt gehoord vind ik dat niet erg vreemd. Singles Day of Vrijgezellendag vindt haar oorsprong in China. De dag is in 1993 ontstaan en bedoeld om het leven van de vrijgezel te vieren. Je kunt het zien als de tegenpool van Valentijnsdag, op Singles Day vieren de vrijgezellen hun onafhankelijkheid.

Wie doen er mee?

Totdat Alibaba er in China een groot commerciële happening van maakte. Miljarden worden vandaag omgezet en qua omzet is het Black Friday en Cyber Monday voorbijgestreefd. Het is ook overgewaaid naar Nederland. Waar eerst alleen Bol.com de kortingsdag adopteerden buitelen nu de bedrijven over elkaar heen om de gunst (lees inhoud van de portemonnee) van de klant. Klik op deze link voor een overzicht van alle deelnemende webshops. Ik zeg: sla je slag!

Internationale Dag van Energiebesparing

SPARE (School Project for Application of Resources and Energy) was de initiator van de allereerste Internationale Dag van Energiebesparing (International Energy Saving Day). Een dag die sinds 2008 jaarlijks de focus legt op het belang van energiebesparing. En bij uitstek geschikt is om over energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen te praten. Via SPARE leren leerlingen (12-16 jarige ) hoe ze met energie om kunnen gaan en hoe dat efficiënt kan. Veel van de landen waar SPARE actief is, hebben een slechte traditie als het gaat over onderwijs over energie, hulpbronnen en milieukwesties. Ook hier geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Welke dagen staan er nog meer gepland voor vandaag

Deel dit bericht