11 mei – Dag van de Asperges | Campina Open Boerderijdagen | IJsheiligen | Sterfdag Bob Marley

Dag van de Asperges

Als ik aan het “witte goud” denk dan loopt het water me al in de mond. Misschien dat ik vandaag even langs een aspergeboerderij in de buurt ga en een maaltje in sla voor vanavond. Het enige nadeel van asperges eten vind ik dat je plas er zo van gaat ruiken. Maar ik ben niet de enige die daar last van heeft, ongeveer de helft van de asperge-eters heeft daar last van. Deze typische geur schijnt te komen door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam weer verlaten. En die luchtige zwavelverbindingen ruiken we dan weer na het plassen. Jottum!

Ieder jaar wordt op de vrijdag na Hemelvaart de Dag van de Asperge georganiseerd, het is een dag waarop extra aandacht wordt geschonken aan het “witte goud”. Telers, groentemannen, supermarkten en restaurants hebben allemaal leuke activiteiten en kortingen in huis.

Campina Open Boerderijdagen: op 11 mei en 21 mei

Voor de dertiende keer gooien vandaag, en op  Tweede Pinksterdag, 57 boerenfamilies in heel Nederland de deuren wagenwijd open voor bezoekers. Deze Campina Open Boerderijdag is een leuk, leerzaam en gratis uitje voor alle leeftijden. Boerenfamilies verzorgen vandaag en 21 mei niet alleen rondleidingen op hun boerderij, je kunt ook Campina producten proeven en alles leren over zuivel. Boerderijdag belooft een geweldig gezinsuitje te worden, het weer is in ieder geval niet de spelbreker.

IJsheiligen

Voor de tuinliefhebbers onder ons een belangrijke dag want als de laatste dag van IJsheiligen is geweest dan kun je met een gerust hart gaan planten in de volle grond. Dus aankomend weekend naar de tuincentra om nieuw plantjes te kopen. Waarom na IJsheiligen? Omdat na IJsheiligen de kans op nachtvorst sterk af neemt. Nog even tot en met moederdag je geduld bewaren en dan mag je los.

Wie zijn dan die IJsheiligen?

Bij veel religies is drie een heiliggetal en daarom rekent men in de meeste landen maar drie Heilige tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt St. Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort St. Bonifatius er niet bij. In Zuid-Duitsland plakken ze er nog een extra IJsheilige aan vast, 15 mei staat daar bekend als “Sophia van Rome”. Op deze dag gaan de zuid-Duitsers plantjes in de tuin zetten én worden de karakteristieke bloembakken op en aan de balkons weer gevuld.

Sterfdag Bob Marley

Het is vandaag de sterfdag van de King of Reggae Bob Marley! Zevenendertig  jaar geleden overleed hij op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide kanker. Dankzij hem werd de reggae-muziek wereldwijd populair en omdat hij een Rasta was speelde hij een belangrijke rol in de verspreiding van de boodschap en de cultuur van Rastafari.

Mijn absolute favoriet “No woman, no cry” gaat niet zoals je misschien verwacht over dat een man beter af is zonder een vrouw, het nummer gaat juist over de kracht van vrouwen! Want als je het vertaald uit het Jamaicaans-Engels is de letterlijke vertaling: “Nee meisje, huil niet”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.