11 maart – Wereld Loodgietersdag | Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme | Biddag voor Gewas en Arbeid | Werelddag van de Islamitische Cultuur, Vrede, Dialoog en Film | Wereld Delierdag | Kinderkunstweek

Wereld Loodgietersdag

De Wereld Loodgietersdag bestaat sinds 2010 en is in het leven geroepen door de World Plumbing Council (WPC). Doel van Wereld Loodgietersdag is om het grote publiek meer inzicht te geven in de cruciale rol de loodgieter speelt bij volksgezondheid en veiligheid. Ook in Nederland wordt de loodgieter op Wereld Loodgietersdag in het zonnetje gezet. Je vraagt je af waarom? De meeste van ons nemen het voor lief dat we stromend water hebben, warm water wanneer we maar willen, dat de verwarming het doet. En hoe we dat krijgen of wie dat aanlegt vinden we niet bijster interessant en we staan al helemaal niet stil bij de complexiteit achter dit alles. Totdat je een verstopping krijgt of een lekkage. Wie bel je dan? Juist! Dat bedoel ik.

Onze redder in nood, de loodgieter!

Het werkgebied van een loodgieter is wel iets groter dan alleen het ontstoppen van je riolering, hij houdt zich ook bezig met aanleg en onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties en waterleidingen. Hij gebruikt niet, zoals Willem Bever, alleen maar de waterpomptang. Bij het beroep loodgieter heb je tegenwoordig uitgebreide computer-vaardigheden nodig. En hoe vaak denk jij aan de loodgieter als redder in nood als het gaat om maatschappelijke gezondheids-issues in bijvoorbeeld derde wereld landen of rampgebieden?

Meer dan alleen maar ontstoppen riolering

Maar de loodgieter komt wel degelijk in actie na natuurrampen zoals zware aardbevingen of overstromingen. Hij of zij zorgt er voor dat zo snel mogelijk weer goede sanitaire voorzieningen aanwezig zijn in de getroffen gebieden. Zonder hun werk zou het aantal slachtoffers hoger zijn, want als er geen goede sanitaire voorzieningen zijn wordt de kans op uitbreken van epidemieën groot. Met alle gevolgen van dien.

Loodgieter: een gouden beroep voor mannen en vrouwen!

Er bestaat geen specifieke opleiding voor loodgieter meer maar je volgt nu een opleiding installatietechniek met als specialisme loodgieter. Als je je diploma op zak hebt zijn er goede vooruitzichten op een baan want veel installatiebedrijven staan te springen om nieuwe vakmensen die het vak tot in de vingertoppen beheersen. Vorig jaar stond de loodgieter bovenaan de Top-10 van openstaande vacatures.

Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme

De Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme werd opgericht na de Madrileense bomaanslagen in 2004. Sinds 2005 staat Europa elk jaar stil bij de slachtoffers van de terroristische aanslag op 11 maart 2004 (Madrid) en alle aanslagen nadien. Die allen uit naam van de vredelievende Allah werden gepleegd!

Ter gelegenheid van de 16e Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme organiseert de Europese Commissie een evenement bij het UNESCO consulaat in Parijs. Terrorisme-slachtoffers, slachtofferverenigingen en frist responders, vertegenwoordigers van Europa en de lidstaten, komen samen en delen hun verhalen en ervaringen met elkaar. Dit jaar vindt het evenement plaats onder het thema “Samen sterker worden”.

Er staan nog meer dagen op de kalender voor 11 maart gepland:

Deel dit bericht