afbeelding versterkt landelijke sterrenkijkdagen

11 maart – Landelijke Sterrenkijkdagen | Nationale Pyjamadag (BE) | Wereld Loodgieterdag | Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme | NLdoet | Werelddag van de Islamitische Cultuur, Vrede, Dialoog en Film

Landelijke Sterrenkijkdagen

De46e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen vallen dit jaar op 11,12 en 13 maart. Geen idee of het mooi sterrenkijkenweer wordt deze avonden. Maar vrees niet, op veel locaties is een aanvullend programma voor als het weer  tegenzit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan experts die informatie geven over weer- en sterrenkunde als hobby, demonstraties van telescopen en planetariumvoorstellingen. En als bonus: de meeste locaties zijn gratis. Het is zeker de moeite waard om één dezer dagen een sterrenwacht te bezoeken. Een overzicht van de deelnemers staat op www.sterrenkijkdagen.nl. Staat onderaan de pagina. In België vallen dit jaar de sterrenkijkdagen op vrijdag 2 en zaterdag 3 december 2022.

Kijktips voor de Sterrenkijkdagen

De maan staat in dit weekend iets meer dan halfvol aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Je kunt proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken. Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is te zien aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte).

Nationale Pyjamadag (BE)

Nationale Pyjamadag is een dag waarop het draait om solidariteit. Heel wat kinderen kunnen door langdurige ziekte niet naar school en daar wordt op Nationale Pyjamadag bij stilgestaan. De initiatiefnemer is Bednet. Dat is een organisatie die zorgt dat leerlingen die tijdelijk niet naar school kunnen de les in hun klas live kunnen volgen. Dat kan vanuit huis of vanuit het ziekenhuis. Een mooie manier om in contact te blijven met klasgenootjes en het tegen gaan van leerachterstand. Dit jaar staat pyjamadag in het teken van toekomstdromen.

De solidariteitsactie bestaat uit in je pyjama of onesie naar school of werk gaan. Door de COVID-19-pandemie weten alle kinderen wat het is om lange tijd niet naar school te kunnen gaan. En deze tijd heeft ons ook geleerd hoe belangrijk het op afstand les krijgen is. Belangrijk om leerachterstanden tegen te gaan en om met elkaar in contact te blijven.

Lang leve de loodgieter!

Vandaag zetten we de loodgieter in de schijnwerpers. Waarom? De meeste van ons nemen het voor lief dat we stromend water hebben, warm water wanneer we maar willen, dat de verwarming het doet. En hoe we dat krijgen of wie dat aanlegt vinden we niet bijster interessant en we staan al helemaal niet stil bij de complexiteit achter dit alles. Totdat een verstopping of een lekkage zich aandient. Wie bel je dan? Juist! De loodgieter! Dus als jij op Wereld Loodgietersdag een loodgieter nodig hebt geef de man of vrouw eens een kleine blijk van waardering, zij doen namelijk meer dan alleen maar het ontstoppen van jouw riolering!

Vergeet niet dat het werkgebied van een loodgieter wel iets groter is dan alleen het ontstoppen van je riolering, hij houdt zich ook bezig met aanleg en onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties en waterleidingen. Hij gebruikt niet, zoals Willem Bever, alleen maar de waterpomptang. Bij het beroep loodgieter heb je tegenwoordig uitgebreide computer-vaardigheden nodig. De voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra geeft aan dat de carrièrekansen voor loodgieters en andere technische vakmensen groter zijn dan ooit. Omdat door de energietransitie de komende jaren tienduizenden extra technici nodig zijn. Dus grijp je!

Nog 1 “handen uit de mouwen steken dag” en 2 andere dagen

Deel dit bericht