afbeelding versterkt sketchnote dag

11 januari – Wereld Sketchnote Dag | Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk | Internationale Dankjewel dag | Internationale dag van de Morsecode

De sketchnote in de banner is afkomstig van adviesbureau@ellenbetekent.

Wereld Sketchnote Dag

Mauro Toselli is de inspirator geweest voor het ontstaan van Wereld Sketchnote Dag, dat staat te lezen op sketchnotearmy.com. En weet je weet waarom er gekozen is voor de datum 11 januari? Omdat 11-1 het meest op 3 potloden lijkt. Logisch toch? En niet geheel verrassend is dat op Wereld Sketchnote Dag de sketchnote centraal staat. Maar wat is een sketchnote? Een sketchnote is niets meer en minder dan het combineren van beeld en tekst. Met andere woorden: het vertellen van verhalen door middel van tekeningen of graphics. Ook wel doodling (visual thinking of visual note taking) genoemd. En het mooie hiervan is dat er geen goede of foute manier is om een sketchnote te maken.

Het heeft namelijk niets te maken of jouw sketchnote kan concurreren met het werk van Vincent van Gogh. Het gaat erom dat je het maken van aantekeningen op een voor jou visuele logische manier gebruikt. Het eindresultaat weerspiegelt datgene wat er verteld of gezien is door de ogen van de sketchnoter. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat het maken van een sketchnote je geheugen verbetert. Wanneer je tekent voeg je informatie onbewust samen en maak je verbanden. Je codeert als het ware je eigen geheugen op een andere manier.

Wie maakte de eerste sketchnote?

Als jij tijdens vergaderingen, op school of bijeenkomsten de gewoonte hebt om informatie (notulen) vast te leggen door middel van tekeningen en woorden dan ben je een sketchnoter. Er wordt geschreven dat de Amerikaanse designer Mike Rohde in 2006 de sketchnote-methode heeft bedacht. In mijn ogen heeft hij dat, wat wellicht andere jaren daarvoor al deden, een naampje gegeven. Daar mag hij de credits voor hebben. Maar ik trek in twijfel of hij als eerste ooit woorden en tekeningen ging combineren om gemakkelijker belangrijke informatie te onthouden.

Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk

De Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk is een jaarlijks terugkerende dag. Het is een dag om stil te staan bij het belang van gelijkheid op de werkplek. Wij verschillen van elkaar en die diversiteit gaat verder dan alleen maar mannetje vrouwtje en salarisverschillen: het gaat ook over de etnische afkomst, seksuele geaardheid, fysieke mogelijkheden en leeftijden. Deze dag wil proberen je de ogen te openen zodat je de diversiteit in ongelijkheid op de werkvloer gaat zien.

Internationale Dankjewel dag

Beste lezers, Internationale Dankjewel dag is de dag om een oprecht dankjewel te zeggen tegen iedereen die het verdiend. Zeg eens dankjewel tegen de bakker, de postbode, je partner, je collega en ga zo maar door. Ik maak van de gelegenheid gebruik en zeg dankjewel tegen alle lezers en nieuwsbriefabonnees van dagenvanhetjaar.nl. En alle vrijwilligers van Troep Troopers Eindhoven. Ik ben super blij met jullie! Dankjulliewel.

Internationale dag van de Morsecode

Zonder dollen, er bestaat een dag die Leer Je Naam in Morse Code Dag heet. Brownielocks schijnt verantwoordelijk te zijn voor het bedenken van Learn Your Name in Morse Code Day. Haar doel met deze dag was en is mensen te enthousiasmeren voor de morsecode. Zij vindt het belangrijk dat iedereen op zijn minst de eigen naam in morsecode zou moeten kennen. De morsecode bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code. Mijn naam in morsecode is: –. .. -. .- / — .- -.- -.- . -. Hoe ik dit weet? Heel simpel, ik gebruik een morscodevertaler.

Waarom is morse zo belangrijk?

Tot 2000 werd binnen de Nederlandse marine en luchtvaart het morse nog gebruikt voor radioverbindingen daarna is men overgestapt naar andere communicatiemethoden zoals satellietverbindingen. Morse wordt nog wel gebruikt binnen de Koninklijke Marine voor lichtmorsecommunicatie. Hoe cyberaanval-bestendig zijn die andere communicatiemethoden? Hoe antisatellietwapen-bestendig zijn de satellieten? Als alles er uit ligt kun je met morse nog aardig uit de voeten, daarom is het dus erg verstandig om je de morsetaal eigen te maken. En daarom besteed ik aandacht aan Leer Je Naam in Morse Code Dag.

Deel dit bericht