11 januari – Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk

Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk

Vandaag wordt voor de eerste keer de Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk gehouden. Dit wordt een jaarlijks terugkerende dag op 11 januari. Het is een dag om stil te staan bij het belang van gelijkheid op de werkplek. Wij verschillen van elkaar en die diversiteit gaat verder dan alleen maar mannetje vrouwtje: het gaat ook over de etnische afkomst, seksuele geaardheid, fysieke mogelijkheden en leeftijden. Het wordt een dag om je bewust te zijn dat ongelijkheid op het werk er is en niet vanzelf stopt.

De eerste officiële viering van de Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk wordt grootst aangepakt. In het iconische gebouw “The Cheesegrater” in de City of Londen komen vandaag van over de hele wereld professionals samen die allen hun steun betuigen aan het doel van deze dag: het bestrijden van ongelijkheid op de werkplek door een nieuw soort leiderschap en culturele ontwikkeling.

Parity Pioneers Movement

Vandaag staat ook de organisatie Parity Pioneers in de schijnwerpers. Dit is een wereldwijd opererende organisatie voor professionals, managers én de organisaties waarvoor ze werken. Parity Pioneers ondersteunen individuen en organisaties om diepgewortelde culturele en institutionele barrières te overwinnen. Zij helpen om het hoogst haalbare uit jezelf te halen door de kracht en waarde van diversiteit te gebruiken en te erkennen.

VOCA-wereld

Waarom is dat belangrijk? Wij leven in een vluchtige, onzekere, complexe en ambigue (VOCA) wereld waarin om andere kwaliteiten, andere vaardigheden en leiderschapsstijlen gevraagd wordt. Hoe herken je de VOCA-wereld? Het is een wereld die gekenmerkt wordt door veranderingen, sterk concurrentiële omgevingen en een onzekere arbeidsmarkt. Managers, teamleiders en medewerkers voelen zich steeds vaker een speelbal van de omstandigheden.

Ben jij de nieuwe leider Geert?

De grote vraag is: waar moet de “nieuwe leider” aan voldoen? Daar hebben veel knappe koppen zich over gebogen, onder wie professoren van de Harvard Business School. Hieronder zie je een aantal punten staan waaraan je de nieuwe succesvolle leider kan herkennen:

  • ondersteunt en gelooft in anderen
  • ziet diversiteit als een kans
  • begrijpt individuele waarden en behoeften
  • heeft divers probleemoplossende teams om zich heen
  • heeft aandacht voor unieke lokale gebeurtenissen en specifieke acties
  • is alert op en heeft kijk op veranderprocessen
  • benadrukt het belang van efficiency en productiviteit en stelt de juiste prioriteiten
  • maakt gebruik van zijn/haar netwerken en weet hoe belangrijk netwerken zijn
  • zorgt voor een inclusieve werkomgeving waarin innovatie en creativiteit floreren

Sta op en wordt de nieuwe leider die ook gelijkheid op de werkplek hoog in het vaandel heeft staan!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.