10 mei – Internationale Monty Python Status dag | Hemelvaartsdag | 2e halve finale Eursovisie Songfestival | Wereld Lupus Dag

Internationale Monty Python Status dag

Internationale Monty Python Status dag is een dag waarop je op je tijdlijn je favoriete Monty Python-quote neerzet en gebruik hiervoor de hashtag #InternationalMontyPythonStatusDay. De lol hiervan is om te zien wie er op reageert. Herkennen je vrienden die heerlijke absurde Britse humor van de mannen van Monty Python? Ik vond ze geweldig!

Als ik aan Monty Python denk dat schiet ik al in de lach. Mijn absolute favoriet blijft toch Life of Brian (1979); een persiflage op het leven van Jezus Christus. Deze film zorgde toentertijd voor heel wat opschudding, zelfs zoveel dat in sommige landen de film vwerd verboden. De film bekritiseerde meer de georganiseerde religie en politiek dan dat het Jezus belachelijk maakt. Kijk de film en oordeel zelf.

Hemelvaartsdag

Wat ga je vandaag doen? Naar een (gratis) festival of dauwtrappen? Waarom zou ik op Hemelvaartsdag in hemelsnaam moeten gaan dauwtrappen? Dat Jezus vandaag terugkeerde naar de Hemel heeft niets met ontstaan van dauwtrappen te maken. Moet eerlijk toegeven dat later wel het gebruik in verband werd gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Laat ik bij het begin beginne: tijdens de meifeesten die in de Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen in de vroege ochtend de overwinning van de zomer op de winter. Het volksgeloof van die tijd bevatte het idee dat dauw op bepaalde dagen een genezende en magische kracht had. In de 19e eeuw stonden mensen op deze speciale dag om drie uur ’s nachts op omdat ze op tijd terug moesten zijn voor de kerkmis, die om negen uur begon. Hier komt vermoedelijk de term dauwtrappen vandaan. Het dauwtrappen werd vanaf toen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Leuk weetje

In 1891 kondigde Paus Leo XIII op Hemelvaartsdag een decreet uit over sociale rechtvaardigheid, genaamd “Rerum Novarum”. Dit decreet vormde een steunbetuiging aan de vakbonden. De katholieke vakbeweging beschouwt Rerum Novarum als haar grondvest en wordt gezien als de tegenhanger van de socialistische 1 mei-vieringen.

2e halve finale Eurovisie Songfestival

Vanavond mag Waylon als achtste aan de bak. Hij mag het opnemen tegen Noorwegen, Roemenië, ervië, San Marino, Denemarken, Rusland, Moldova, Australië, Georgia en Polen. Wie gelooft nog dat Waylon met zijn krumpers bij de eerste tien zal eindigen? Ik wil niet pessimistisch zijn maar ik niet.

Wereld Lupus Dag

Sinds 2004 organiseren lupusverenigingen uit de hele wereld activiteiten op 10 mei om mensen te onderwijzen over de auto-immuunziekte lupus. Ook in Nederland schenkt de lupusvereniging aandacht aan Wereld Lupus Dag. Dat is broodnodig want er bestaat nog steeds veel onwetendheid over deze ziekte. Daarom is Wereld Lupus Dag de dag bij uitstek om voorlichting te gegeven en om stil te staan bij wat het inhoudt als je deze ziekte hebt.

De NVLE grijpt deze dag aan om met hun leden te praten over de nieuwste medische ontwikkeling. Ook wereldlupusdag.nl schenkt volop aandacht aan Wereld Luus Dag

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.