10 maart – NLdoet | Glaucoomweek 2017 | Super Mario Dag | International Day of Awesomeness

NLdoet

Het hele Koninkrijk doet mee, dus ook de in de Caraïben gelegen bijzondere gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Eveneens worden mensen in het Caraïbische gebied gelegen landen (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) vandaag en morgen opgeroepen om voor een deel de dag de handen uit de mouwen te steken. Kortom, NLdoet is de grootste vrijwilligersactie in ons Koninkrijk!

Wil je mee doen met NLdoet maar je hebt geen flauw idee welke klussen er bij jou in de buurt nog gedaan kunnen worden? Klik dan hier dan kun je aan de hand van je postcode of woonplaats gericht zoeken naar een vrijwilligersklus die bij je past!

Glaucoomweek 2017: 10 tot en met 18 maart

Tijdens de Glaucoomweek worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen in heel Nederland activiteiten georganiseerd; van oogdrukmetingen tot informatiebijeenkomsten, maar ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien. Maar wat is glaucoom? In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.

Wat veroorzaakt grote oogdruk?

De hoge druk kan worden veroorzaakt door ophoping van vocht in de oogbol maar kan ook door een aantasting van de gezichtszenuw worden veroorzaakt. De gezichtszenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen, dus super belangrijk. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken.

Een snelle diagnose is belangrijk

Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2 procent glaucoom. Enkele voorbeelden van risicofactoren:

  • hoge oogdruk
  • erfelijkheid / negroïde afkomst
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bijziendheid

Super Mario Dag

De datum 10 maart is niet lukraak gekozen voor Super Mario Dag, de Nintendo held Mario verscheen voor het eerst in Donkey Kong op 10 maart 1981. Vanwege zijn immense populariteit werd Mario dé mascotte voor computer gigant Nintendo. De enorme succesvolle Super Mario Bros.-serie, waarin Mario en zijn tweelingbroer Luigi te zien zijn, domineerde de jaren ’80 en ’90. Dat wordt vandaag de hele dag Mario games spelen en pizza eten in je Mario T-shirt, wat een straf. 🙂

International Day of Awesomeness

En wat vieren we op de International Day of Awesomeness? Tegenwoordig wordt het woord “awesome” te pas en te onpas gebruikt. Net zoals het woord “awkward”. Maar hoe vertaal je nu in goed Nederlands het woord “awesome” als iemand tegen je zegt : “jij bent awesome!’ Een redelijk aanneembare vertaling in mijn optiek is: je bent gewoon ge-wel-dig! En dat vieren we dus op de International Day of Awesomeness.

Tip voor vandaag: niemand is perfect, maar iedereen kan geweldig zijn. Dus wees ge-wel-dig, wees jezelf!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.