afbeelding versterkt wereld art nouveau dag

10 juni – Wereld Art Nouveau Dag | Nationale Moetenvrije Dag | Nationale IJsthee Dag | Internationale Heraldiek Dag | Slootjesdagen | Nationale Voetbaldag | NHG-Wetenschapsdag | Best Kept Secret Festival | Oerol Festival | Nationale Nederlandse Thriller Tiendaagse

10e editie Wereld Art Nouveau Dag

World Art Nouveau Day (WAND) is een evenement gewijd aan art nouveau dat jaarlijks op 10 juni wordt gevierd. De eerste Wereld Art Nouveau Dag (2013) werd georganiseerd door The Museum of Applied Arts (Budapest) (IMM) in samenwerking met Szecessziós Magazin (een Hongaars tijdschrift over Art Nouveau). Niet voor niets heeft men daar de datum van 10 juni voor gekozen. Het is de sterfdag van twee wereldberoemde Art Nouveau architecten: Antoni Gaudí en Ödön Lechner. De tiende editie van Wereld Art Nouveau Dag staat in het teken van typografie. Met deze 2022-editie wil men een ode brengen aan typografie en de impact die het had op kunst en leven in het begin van de 20e eeuw.

Wie coördineren deze dag?

De twee grootste organisaties in Europa die de activiteiten van World Art Nouveau Day coördineren, zijn de Art Nouveau European Route in Barcelona en het Réseau Art Nouveau Network (RANN) in Brussel. In 2019 werd het evenement ondersteund door European Heritage Alliance. Elke editie is gewijd aan een speciaal onderwerp. Zoals al eerder vermeld staat dit jaar typografie centraal. Art Nouveau komt op vele manieren tot uiting, waaronder het gebruik van deze stijl in typografie. Letters en cijfers worden echte kunstwerken. Of het nu in prenten, boeken of op gebouwen is, typografie is te vinden in alle steden die beïnvloed zijn door Art Nouveau.

Wereld Art Nouveau Dag in Nederland

Het was in het jaar 2018 dat Wereld Art Nouveau Dag voor de eerste keer in Nederland werd georganiseerd. Dat eerste jaar deden 8 musea, zoals het Van Gogh museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Prinsenhof Delft mee. Daarnaast kon je deelnemen aan rondleidingen, stadswandelingen, workshops, lezingen en exposities. En dit jaar? Na twee jaar niks vanwege de pandemie kun je in veel steden meedoen aan activiteiten, zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen, rondwandelingen en lezingen. Op wereldartnouveaudag.nl staat in welke steden je wat en op welke datum iets wordt georganiseerd. In Den Haag, de art nouveau-hoofdstad van Nederland, pakken ze goed uit.

4e Art Nouveau Festijn – Den Haag rond 1900

Onderstaande tekst legt uit waar het Art Nouveau Festijn overgaat. Je kunt eventueel ook een videoverslag bekijken.
Het Den Haag van rond 1900 knalde uit zijn voegen en liep over van nieuwe inzichten en moderne inspiratie, wat tot uitdrukking kwam in alle kunstvormen: literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur. Maar ook door de interesse in spiritualiteit en psychologie. Het programma van ons evenement is gericht op al deze facetten. Het Festijn heeft naast betaalde activiteiten ook online, individuele en gratis activiteiten.”

Het is dringen zeg, ook diverse meerdaagse dagen beginnen vandaag

Deel dit bericht