10 februari – PurcellDag | Parapludag | Week van de Euthanasie

PurcellDag

Vorig jaar stond tijdens het ééndaags barok mini-festival, dat zich in Utrecht en Amsterdam afspeelt, Vivaldi in de schijnwerpers. Dit jaar staat op 10 en 11 februari de Engelse barokreus Henry Purcell (1659-1695) centraal. Op Purceldag zal in TivoliVredenburg Utrecht topmusici een prachtige selectie van Purcell’s werkmuziek ten gehore brengen. Waard om genoemd te worden: om 11.00 uur zal vanaf de Domtoren een gratis toegankelijk beiaardconcert klinken, gespeeld door Malgosia Fiebig. Het hoogtepunt van de Purceldag (en) wordt de uitvoering van zijn semiopera King Arthur door Vox Luminis. Klik hier voor het complete programma overzicht voor beide dagen.

De “Engelse Bach”

Henry Purcell componeerde in zijn korte leven (Londen 1659-1695) een groot aantal muziekstukken. Zijn oeuvre bestaat uit: 1 opera, 5 semi-opera’s; muziek bij 44 toneelstukken; ongeveer 100 religieuze werken; 24 odes en welkomstliederen; ongeveer 100 liederen voor 1 of 2 zangers en continuo (dit nog afgezien van de ca. 150 los uitgegeven liederen uit de toneelmuziek); plusminus 60 catches; 52 instrumentale werken, waaronder 10 triosonates, en 14 fantasia’s voor wisselende strijkersbezetting; 6 stukken voor orgel, en ongeveer 60 stukken voor klavecimbel, deels bewerkingen van zijn theatermuziek.

De kameropera Dido and Aeneas wordt vaak als Purcells meesterwerk beschouwd en is nog altijd de bekendste Engelse opera. Henry Purcell was zeer belangrijke Engelse componist uit de barokperiode en wordt tegenwoordig wel de “Engelse Bach” genoemd. Zijn tijdgenoten bewonderden hem vooral om zijn grote affiniteit met de menselijke stem.

Wereld Paraplu Dag

De paraplu zoals wij hem nu kennen, met de stalen baleinen, is in 1852 ontworpen door de Britse metaalbewerker Samuel Fox. Hij wilde een minder zware paraplu ontwikkelen dan die tot dan toe werd gebruikt. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!

De oorsprong ligt in?

Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek (?) gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool. Hoe de paraplu (parasol) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem nu kennen.

Week van de Euthanasie

De Week van de Euthanasie is in 2012 in het leven geroepen door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en is dit jaar van 10 tot en met 17 februari. NVVE vindt dat je zelf mag bepalen hoe en wanneer je een eind aan je leven wilt maken. Doel is het zelfgewilde levenseinde en de consequenties daarvan onder een breed publiek bespreekbaar te maken. Dit jaar staan naaste familieleden en vrienden centraal.
Alleen deze middag zijn er nog voor het door de NVVE Jongeren georganiseerde symposium in Utrecht plaatsen beschikbaar, klik hier voor meer info.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.