10 februari – Autisme Sunday | Paraplu Dag | Wereldpeulvruchtendag | Dag van het Huwelijk

Autism Sunday

Autism Sunday werd voor het eerst in 2002 gehouden tijdens het Autism Awareness Year in het Verenigd Koninkrijk. Het werd geïnitieerd door de ouders en verzorgers van Ivan Corea en Charika Corea en de ouders van Charin, een tiener met een autismespectrumstoornis en een communicatiestoornis. Zij drongen er bij leiders van religieuze organisaties, kerken en wereldleiders op aan zich uit te spreken voor mensen met autisme en autismespectrumstoornis (ASS). Het resultaat: Alle religies over de hele wereld besteden vandaag de dag aandacht aan Autism Sunday (Autisme Zondag). De tweede zondag van februari is internationaal omgedoopt tot een gebedsdag voor ouders, verzorgers en alle mensen met autisme en het aspergesyndroom.

Wereld Paraplu Dag

De paraplu zoals wij hem nu kennen, met de stalen baleinen, is in 1852 ontworpen door de Britse metaalbewerker Samuel Fox. Hij wilde een minder zware paraplu ontwikkelen dan die tot dan toe werd gebruikt. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!

De oorsprong ligt in?

Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek (?) gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool. Hoe de paraplu (parasol) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem nu kennen.

Wereldpeulvruchtendag

Na het succes van het International Year of Pulses (IYP) 2016, is World Pulses Day (Wereldpeulvruchtendag) een nieuwe kans om het publieke bewustzijn over peulvruchten te vergroten. Peulvruchten zijn namelijk meer dan alleen voedzame zaden, ze dragen bij aan duurzame voedselsystemen en aan het bereiken van een wereld zonder honger. Peulvruchten zijn al eeuwenlang belangrijk als voedselbron, en ze zullen een belangrijke rol blijven spelen in onze duurzame toekomst. Alles wat je over peulvruchten wilt weten vind je op nl.pulses.eu

Internationale Dag van het Huwelijk

World Marriage Day komt uit de koker van de katholieke organisatie Worldwide Marriage Encounter en wordt ieder jaar op de tweede zondag in februari gevierd. Deze “dag van het huwelijk” brengt hulde aan de schoonheid van trouw, opoffering en vreugde in het dagelijkse huwelijksleven. Dat is op zich wel een leuk initiatief totdat ik verder las: een huwelijk dat bestaat uit één man en één vrouw. Door het overvloedige christelijk sausje dat over deze dag heen is geschonken is men even vergeten dat niet alleen een mannetje/vrouwtje huwelijk het fundament van het gezin of de hoeksteen van de samenleving is tegenwoordig.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.