10 december – Dag van de Kleine Schrijver | Uitreiking van de Nobelprijzen| Dag van de Rechten van de Mens

Dag van de Kleine Schrijver

De Dag van de Kleine Schrijver gaat niet om de lengte van de schrijver maar staat in het teken van dé amateurschrijver die moeten schrijven. Moeten? Ja moeten, niet moeten omdat iemand anders dat eist maar dat moeten komt vanuit hunzelf. Schrijven om het schrijven dus, niet als beroep maar als roeping.

Behoor ik tot de groep “Kleine Schrijver”? Ik weet het niet, bij mij gaat het om het delen van informatie ( welke “dag van” is het vandaag?) en soms kom je mijn mening tegen in een blog. De blog schrijven is voor mij pur sang een hobby, mijn dagelijkse afleiding en het stille van mijn eigen nieuwsgierigheid. Dat mensen mijn blog lezen, me willen volgen op Twitter of Facebook, is voor mij de ultieme beloning.

Uitreiking Nobelprijzen

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de ‪Nobelprijzen‬ jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en een geldbedrag. Als meer dan één persoon een Nobelprijs wint zal het prijzengeld door het evenredige aantal winnaars gedeeld worden. Je kunt de prijsuitreiking live volgen via nobelprize.org.

De Nobelprijswinnaars van 2016 zijn:

  • Nobelprijs voor Natuurkunde – David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz
  • Nobelprijs voor Scheikunde – Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart en BEN FERINGA
  • Nobelprijs voor Fysilogie of Geneeskunde – Yoshinori Ohsumi
  • Nobelprijs voor Literatuur – Bob Dylan
  • Nobelprijs voor de Vrede – Juan Manuel Santos
  • Nobelprijs voor Economische Wetenschappen – Oliver Hart en Bengt Holmström

Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst is zijn uitvinding van het ‪dynamiet‬ in 1866.
Nobel schreef in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Die prijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

In 1968 besloot de Zweedse Rijksbank een prijs toe te voegen aan de vijf categorieën ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. Dat werd de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen.

Dag van de Rechten van de Mens

Kom voor iemands rechten op vandaag! Dat is het thema van de Dag van de Rechten van de Mens. (ver-)Oordelen kunnen we als de beste maar opkomen voor iemands rechten? Als ik aan je zou vragen wanneer jij voor de laatste keer belangeloos bent opgekomen voor de rechten van bijvoorbeeld een vluchteling of een migrant, een mindervalide, een LHBTI-er, een kind, een minderheid of iemand die risico loopt om gediscrimineerd te worden of slachtoffer te worden van (zinloos)geweld, wat is daarop je antwoord?

Doe eens gek, kom op voor de rechten van een ander. Daar word je echt geen minder mens van!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.