afbeelding versterkt de dag van de aanvoegende wijs

1 september – De Dag van de Aanvoegende Wijs | Werelddag voor Brief Schrijven |Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping | Weekend van de Rollende Keukens | Nationale Restaurantweek

De Dag van de Aanvoegende Wijs

In 2011 werd door twitteraar @wiezegtdatnog 1 september uitgeroepen tot De Dag van de Aanvoegende Wijs. De reden hiervoor was dat in het algemeen gezien de aanvoegende wijs (conjunctief) steeds minder door mensen wordt gebruikt. Aangezien De Dag van de Aanvoegende Wijs een driejaarlijkse gebeurtenis is vieren we De Dag van de Aanvoegende Wijs officieel weer pas op 1 september 2023. En dat is meteen een jubileum editie, dan wordt De Dag namelijk voor de 5e keer gevierd. Ik kan zolang niet wachten hoor, dus toch vandaag aandacht voor de aanvoegende wijs. Een beetje extra aandacht kan geen kwaad, toch?

Hoe vier je De Dag van de Aanvoegende wijs?

Natuurlijk, we hebben het vroeger allemaal op school geleerd; aanvoegende wijs, gebiedende wijs, aantonende wijs en nog meer van die termen. Er is wel iets blijven hangen maar als ik moet gaan uitleggen wat bedoeld wordt met aanvoegende wijs moet ik eerlijkheidshalve bekennen ik dat moet opzoeken, het zij zo!

De aanvoegende wijs (of conjunctief ) wordt gevormd door de -n van het hele werkwoord weg te laten. Behalve in het meervoud dan gebruik je het hele werkwoord, alhoewel dat tegenwoordig niet veel meer wordt gedaan. De conjunctief komt vrijwel alleen voor in de derde persoon enkelvoud in de onvoltooid tegenwoordige tijd (presens).

Je gebruikt de aanvoegende wijs op verschillende manieren, namelijk als:

  • wens (lang leve de Koning!)
  • aansporing (men neme een ei)
  • berusting (het zij zo)
  • niet-werkelijkheid (als het ware)

We moeten het blijven gebruiken, het koste wat het kost daarom moge ik je verzoeken om vandaag en masse de hashtags #menvoegeaan te gebruiken. Zegge het voort!

Werelddag voor Brief Schrijven

Dit is een dag die het Platform Handschriftontwikkeling een warm hart toedraagt. Zij hebben vorig jaar voor een mooie blog over Werelddag voor het Brief Schrijven gezorgd. Hoe is deze dag ontstaan? Aan het einde van de jaren negentig zocht de Australische Richard Simpkin een manier om in contact te komen met bekende Australiërs voor zijn project Australian Legends. En de beste manier was het schrijven van een brief!

Hiermee liet hij zien dat hij er tijd en moeite in stak om mensen te bereiken. Uiteindelijk lanceerde Richard Simpkin op 1 september 2014 de eerste World Letter Writing Day (WLWD). Een dag waarop je een pen of potlood in de hand neemt en aan iemand van je keuze een brief schrijft. En laten we eerlijk zijn, het is toch leuker om een brief te ontvangen dan een WhatsApp? Moet het natuurlijk geen brief in een blauwe enveloppe zijn. ;-).

Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping

In 1989 werd voor de oosters-orthodoxe christenen een gebedsdag voor de schepping gelanceerd. Een zogenaamde gebedsdag voor het milieu. Een soort Dag van de Aarde dus. In de loop der jaren is deze 1 september uitgegroeid tot een mondiale oecumenische viering van een Scheppingsperiode die loopt van 1 september tot 4 oktober (de feestdag van Franciscus van Assisi).

In 2015 werd de encycliek Laudato Si van Paus Franciscus gepresenteerd. In de encycliek Laudato Si wordt een beroep op ons allemaal gedaan. Want een ieder die op deze planeet leeft heeft de zorg voor het welzijn van onze planeet. Deze woorden paste precies in het straatje van de Orthodoxe Kerk die ook aanwezig was bij de presentatie. De vertegenwoordigers van de Orthodoxe Kerk duwde de Paus in de juiste richting. Kort na dit duwtje riep Paus Franciscus 1 september uit tot Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping. Waarom ook op 1 september? Een gezamenlijk gebedsdag zorgt voor een verbinding, is de achterliggende gedachte.

Wat staat er nog meer op de kalender voor 1 september?

Deel dit bericht