afbeelding versterkt Week van Gelijke Kansen

1 november – Week van Gelijke Kansen | Allerheiligen | Wereld Veganisme Dag | Dag van de BHV | Dag van de Stad | Europese Week van de Vruchtbaarheid | Week van het Nationaal Schoolontbijt | Week van de Onbekende Held | Amsterdam International Water Week | Nationale Kaasweek | No Nut November | Movember | Stop CO-vergiftiging | Transgender Bewustzijnsmaand | Nederland Leest

1e editie Week van Gelijke Kansen

Tijdens de 1e editie van Week van Gelijke Kansen (tussen 1 en 7 november) krijgen circa 6.000 leerlingen tussen de 8 en 16 jaar een steuntje in de rug. Hoe dan? Er zijn 28 concrete, doelgerichte projecten voor hen georganiseerd. Bijzonder maar ergens ook weer niet: de deelnemende organisaties bereiken gemiddeld per schoolweek een vergelijkbaar aantal kinderen. Scholen hoeven de strijd tegen kansenongelijkheid onder kinderen niet alleen te voeren. Om te laten zien wat de waarde is van aanvullend, extra curriculair onderwijs, organiseert het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB) voor het eerst de Week van Gelijke Kansen.

Week van Gelijke Kansen geeft kinderen een steuntje in de rug

Echte kansengelijkheid kan niet alleen door het onderwijs worden bewerkstelligd. Leerlingen hebben ook sociaal kapitaal nodig, dat bestaat uit mentoren, rolmodellen en een netwerk. “We moeten verder kijken dan het klaslokaal”, aldus Hannah Wiegerinck, directeur extern van JINC, een van de organisatoren van de Week van Gelijke Kansen.

Kinderen moeten zich bewust worden van hun talenten en leren hoe ze die kunnen ontwikkelen. Ze moeten kunnen sporten en ontdekken wat de wereld buiten hun wijk te bieden heeft. En ze moeten democratische vaardigheden kunnen opdoen, zoals nadenken over je mening en omgaan met andersdenkenden.

(tekst van persbericht Week van Gelijke Kansen enigszins aangepast)

Allerheiligen

Op Allerheiligen herdenkt de Katholieke Kerk haar martelaren en heiligen die geen eigen feestdag of gedachtenis hebben. In de protestantse kerk daarentegen worden Allerheiligen en Allerzielen niet gevierd. Allerzielen niet omdat ze de leer van het vagevuur ontkent en Allerheiligen niet omdat ze heiligenverering afwijst.

Leuke bijkomstigheid (of niet): in België en Duitsland is Allerheiligen een vrije dag. Dit is geen nieuwtje voor alle mensen die in de grensstreek wonen en werken in de detailhandel of horeca. Tis dan namelijk overal enorm druk en winkels draaien vandaag dan ook top omzetten.

Wereld Veganisme Dag

In 1944 creëerde de Brit Donald Watson een nieuw woord: vegan . Een woord die hij maakte van de eerste drie en de laatste twee letters van het woord vegetarian. Watson was een vegetariër die ook geen zuivel en eieren consumeerde, een vegetariër dus die net een stapje verder ging dan de gewone vegetariër. Om dat verschil te duiden verzon hij dus het woord vegan.

Op 1 november 1944 werd het woord vegan opgenomen in het woordenboek en werd de eerste Vegan Society opgericht. Dat is de reden dat op 1 november de veganistische levensstijl met Wereld Veganisme Dag wordt gevierd,

Wanneer ben je een veganist?

Veganisten (vegans) staan bekend om hun bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Als het maar enigszins kan zien ze af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Dat houdt concreet in dat een veganist geen vlees of vis eet.

Ook zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten laten ze links liggen. Maar het gaat nog verder, als er in kleding dierlijke bestanddelen zitten wordt het niet gekocht. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, medicijnen en andere gebruiksartikelen en voor producten waarvoor dierproeven zijn gedaan. Wat kopen veganisten dus zeker niet; bont, leer, dons, wol, suède, zijde, gelatine en bijenwas.

Het is een zeer drukke start van een nieuwe maand

Welke internationale dagen staan gepland op 1 november:

Deel dit bericht