zonnebloemdag

1 mei – Zonnebloemdag | Dag van het Basisinkomen | Dag van de Arbeid | Tuba Dag

Internationale Zonnebloemdag

Wat klinkt dat lief een zonnebloemdag, je zou bijna spontaan bloemen in je haar doen en op blote voeten gaan dansen midden op een grasveld. Maar zou je dat nog doen als je weet hoe deze internationale dag in het Engels heet? International Sunflower Guerrilla Gardening Day! Dat is de titel van de “dag van” die Richard Reynolds in 2008 bedacht. Wat is guerrilla gardening? Guerrilla gardening is: het illegaal aanleggen van tuintjes op verwaarloosde plekken in een stedelijke omgeving. Dus wat gaan we op Zonnebloemdag doen? Juist, niet dansen maar wij gaan in onze camouflage tuinbroek illegaal zonnebloempitjes planten.

Dag van het Basisinkomen

De voorstanders van een basisinkomen noemen 1 mei: “Dag van het Basisinkomen”. Een dag waarop mensen wereldwijd de straat op gaan voor een basisinkomen; een gegarandeerd inkomen zodat burgers geen honger meer hoeven te lijden en/of in armoede hoeven te leven.

Dag van het Basisinkomen vraagt net zoals de Week van het Basisinkomen aandacht voor het Unconditional Basic Income (UBI), het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (Obi). Wat houdt het Obi in? Iedereen krijgt maandelijks een bedrag dat voldoende is om sober van te leven, zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht zijn inkomen, vermogen of de samenstelling van zijn huishouden.

Internationale Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid of Feest van de Arbeid zoals de Belgen 1 mei noemen, is een dag die in veel landen bol staat van tradities én een doorbetaalde vrije dag is, behalve in Nederland. Tenzij je tot het exclusief clubje ambtenaren behoort, medewerker van een vakbond bent, bij een bank werkt of beurshandelaar bent, dan heb je wel een doorbetaalde vrije dag. En (tromgeroffel) dankzij de inzet van de FNV hebben 150.000 schoonmakers vandaag ook een vrije dag! Op de BES-eilanden is 1 mei trouwens wel een officiële feestdag.

Dag van de Arbeid 2020

Traditiegetrouw worden in Nederland op 1 mei geen militaire parades of grote feesten gehouden. Wel werd tot eind jaren tachtig door de CPN (Communistische Partij Nederland) op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam georganiseerd. Dat was het “wapenfeit” in Nederland.

Door de coronacrisis worden er vandaag logischerwijs geen bijeenkomsten of manifestaties gehouden. De FNV gaat de viering nu online doen. Via hun social mediakanalen kun je in een live-uitzending (beeldbellen) interviews zien met mensen uit verschillende beroepen.

Internationale Tuba Dag

International Tuba Day wordt jaarlijks op de eerste vrijdag in mei gehouden en is opgericht om stil te staan bij de problemen waarmee tubanisten te kampen hebben. Nou ja “problemen” is een groot woord, net zoals de tuba trouwens. En daar zit de crux, de grootte en zwaarte van dit moeilijk hanteerbaar instrument. Trouwens, de laagte die de tuba kan bereiken is belangrijk voor een symfonieorkest. Ook in de jazz is het een gewaardeerd lid van de familie, al gaat het bij traditionele jazzbands vaak om een sousafoon.

Wie loopt er achter de muziek aan?

En bij de harmonie lopen de tubanisten altijd achter de muziek aan. Je herkent ze meteen, het zijn de dikkerdjes met grote bollen wangen en een gigantische longinhoud die niet echt een muzikaal talent hebben. En van deze stereotypering hebben de tubanisten de meeste last. De onderwaardering die uit deze stereotypering spreekt is kwetsend en daar hebben tubanisten meer last van dan het lastige hanteren van hun instrument.

Deel dit bericht