1 februari – Naakt Werken Dag | Herdenking Watersnoodramp | Hijab Dag | Debutantenbal Wiener Ball | Interreligieuze Harmonie Week | Belgische Alcoholloze maand

Naakt Werken Dag

Even iets snel ophelderen voordat je besluit om naakt naar je werk te gaan. Dat is dus NIET de bedoeling. Lisa Kanarek, de bedenkster van deze dag, bedoelt niet letterlijk naakt. Zij bedoelt met naakt werken 2 dingen verschillende dingen. Ten eerste: vanuit huis werken in je pyjama, ondergoed of andere ongeschikt-voor-kantoor-kleding. Ten tweede: vanuit huis werken zonder bedrijfs-, administratieve- of technische ondersteuning. Ben jij even blij dat je deze blog leest voordat je naar het werk gaat.

Nationale Herdenking Watersnoodramp

Vandaag wordt herdacht dat in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 tijdens een zware noordwesterstorm en springtij de dijken bij Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden het begaven. Gevolg: de polders liepen over, huizen stortten in of spoelden weg. De Watersnoodramp kostte in totaal 1.836 mensen het leven; 865 in Zeeland, 677 in Zuid-Holland, 247 in Noord-Brabant en 7 in Noord-Holland. De resterende 40 stierven aan de gevolgen van de ramp. Meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee verdronken.

In diverse gemeenten worden herdenkingen gehouden, echter de Nationale Herdenking Watersnoodramp is in de gemeente Schouwen-Duiveland. De herdenking wordt gehouden bij het Watersnoodmonument in Ouwerkerk.

Wereld Hijab Dag

De organisatoren van de Wereld Hijab Dag (WHD) vragen voor het achtste opeenvolgende jaar aan alle wereldburgers van alle religies om de hijab (islamistische hoofddoek) op 1 februari een dag lang te dragen. Waarom? Uit solidariteit voor moslimvrouwen. Het doel van WHD is een wereld te creëren waarin wereldburgers elkaar respecteren en accepteren. In het bijzonder richt de organisatie van WHD zich op het bestrijden van onverdraagzaamheid, discriminatie en vooroordelen tegen moslimvrouwen.

De initiatiefneemsters van Wereld Hijab Dag willen met deze dag duidelijk maken dat zij uit vrije wil kiezen voor de hijab en dat ze niet gedwongen worden. Om hen hierin te steunen kun je een selfie plaatsen waarop je de hijab draagt. Gebruik de hashtags #EmpoweredinHijab en #WorldHijabDay

Motto voor World Hijab Day 2020: #EmpoweredInHijab

Wereldwijd worden elke dag vrouwen die een hijab dragen gediscrimineerd, alleen omdat ze gewoon hun geloof volgen. Dit gebeurt op de arbeidsmarkt, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, luchthavens, openbaar vervoer, restaurants, winkelcentra, parkeerterreinen, et cetera. Iedere vrouw heeft het recht om zich te kleden zoals zij dat wil. Iedere vrouw heeft het recht om een hoofddoek te dragen.

Op het moment dat een vrouw gedwongen wordt om een bepaald kledingstuk of een hoofddoek te dragen strookt dat niet met mijn gevoel van rechtvaardigheid. Echter als een vrouw uit vrije wil kiest om een hijab te dragen moet dat worden geaccepteerd en mag deze vrouw nooit het doelwit zijn van discriminatie of slachtoffer worden van verbaal en/of fysiek geweld.

Onderstaande dag/week/maand mogen we niet vergeten:

Deel dit bericht