afbeelding versterkt wereld aids dag

1 december – Wereld Aids Dag | Week van de Integriteit | Internationale Maratheftiko dag

Wereld Aids Dag

Wereld Aids Dag is een dag om terug te kijken op het jaar daarvoor. En wat blijkt? HIV blijft nog steeds een groot probleem voor de volksgezondheid dat wereldwijd miljoenen mensen treft. En meer dan 2 miljoen mensen in de Europese regio van de WHO. Hoewel er de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zijn belangrijke doelstellingen voor 2020 niet gehaald. Verdeeldheid, ongelijkheid en minachting voor mensenrechten behoren tot de mislukkingen waardoor hiv een wereldwijde gezondheidscrisis is geworden en blijft. Nu verergert COVID-19 de ongelijkheid en verstoringen van de dienstverlening, waardoor het leven van veel mensen met hiv een grotere uitdaging wordt.

Stop ongelijkheid. Stop aids.

Het thema van Wereld Aids Dag 2021 is “Stop ongelijkheid. Stop aids”, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het bereiken van mensen die zijn achtergebleven. De WHO en haar partners wijzen op de groeiende ongelijkheden in de toegang tot essentiële hiv-diensten. Daarom vraagt op 1 december 2021 de WHO aan wereldleiders en burgers om samen te komen om de ongelijkheden die aids veroorzaken aan te pakken. En om diegenen te bereiken die momenteel geen essentiële hiv-diensten ontvangen.

Mondiale cijfers op Wereld Aids Dag

Jaarlijks verschijnt van UNAIDS (de officiële naam is Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) een overzicht met daarin de meest recente cijfers die betrekking hebben op de wereldwijde aidsbestrijding. Enkele hoogtepunten uit het rapport van 2020 zijn:

  • het aantal aids gerelateerde doden in 2020 → 680.000
  • aantal mensen dat met hiv leeft → 37.700.000
  • aantal nieuwe infecties in 2020 → 1.500.000
  • 73% van de mensen met hiv kreeg in 2020 levenslange antiretrovirale therapie (ART)

6e editie Week van de Integriteit

De International Chamber of Commerce is initiatiefnemer van de Week van de Integriteit. De Stichting Week van de Integriteit is verantwoordelijk voor de organisatie van de Week van de Integriteit. Zij willen met deze week aandacht vragen voor het belang van zakelijke integriteit, integer gedrag bevorderen en mensen bewust maken van het belang van integriteit in alle lagen van de bevolking, op werkvloeren en in de bestuurskamers.

Kan je integriteit kopen?

Integriteit kan je niet kopen ook al denken sommige mensen dat, integriteit is een karaktereigenschap. Je bent als persoon integer of niet. Wat wil dat zeggen? Dat houdt in dat je eerlijk en oprecht bent, dat je doet wat je zegt, dat emoties die je laat zien oprecht zijn en niet gespeeld. Kortom, je bent betrouwbaar, recht door zee en niet omkoopbaar. Een belangrijke karaktereigenschap voor op de werkvloer en tijdens zakendoen. Maar zeer zeker ook in je persoonlijke leven.

Internationale Maratheftiko dag

Internationale Maratheftiko Dag gaat officieel van start! Op 1 december komt de zeldzame, rode wijndruivensoort uit Cyprus op de wereldkaart voor wijndagen. Maratheftiko is bekend onder vele namen, waaronder Vamvakada, Vamvakina, Pampakia, Mavrosportiko en Aloupostafylo. Twee toonaangevende wijnbloggers, Oenognosia en Oenoart, zetten de Maratheftiko op de eerste plaats onder de Cypriotische wijnen. Op Internationale Maratheftiko Dag zullen de wijnmakerijen die Maratheftiko produceren unieke proeverijen aanbieden. Maar ook word jij uitgenodigd om vandaag de Maratheftiko in al haar variëteiten te proeven en/of te promoten. Στην υγειά σας!

Deel dit bericht