3 juni – Week van het Papier ( 1-7 juni )


 
Van 1 tot 7 juni staat Nederland in het teken van de Week van het Papier.
Pas op het moment dat er extra aandacht aan wordt besteed besef je pas door hoeveel papier en karton we eigenlijk de hele dag omringd zijn. Van het pak hagelslag tot aan het velletje wc-papier, de hele dag door kom je in aanraking met papier. Wist je dat de gemiddelde Nederlander op jaarbasis ongeveer 105 kilo papier en karton verbruikt?

Waarom Week van het Papier?

Tijdens ‘De week van het papier’ staat de papier- en kartonindustrie in de schijnwerpers en worden door deze sector allerlei activiteiten georganiseerd om je kennis te laten maken met deze bedrijfstak. Als je op zoek bent naar een interessante en uitdagende baan in een innovatieve sector of als je een studierichting moet kiezen dan is misschien werken bij een papierfabriek iets voor je. Er zijn vacatures voor bijvoorbeeld een leerling-monteur mechatronica/AOT of Project Manager Investeringsprojecten.

Heeft het zin om te scheiden?

Daar kan ik volmondig ja opzeggen. In 2013 werd in Nederland  2.350 kiloton oudpapier en -karton ingezameld, dat is ruim 85% van alle papier en karton wat in Nederland wordt gebruikt. Nederland is daarmee de Europese kampioen als het om inzamelen van papier en karton gaat. Dat betekent concreet dat door het papier scheiden wat wij in Nederland doen ruim 7 miljoen bomen minder zijn omgekapt! Maar er zijn nog verbeterpuntjes want per persoon verdwijnt nog altijd ongeveer 30 kg herbruikbaar oudpapier bij het restafval.

Ook in dit huishouden verdwijnt er wel eens herbruikbaar papier en karton bij het restafval en komen soms de verkeerde dingen in de blauwe  kliko terecht. Als hulpmiddel wat nu wel en wat niet in de blauwe kliko mag staat hieronder een tabel.

Wel Niet
Tijdschriften reclamedrukwerk en folders Nat of vies papier en karton
Telefoongids, Gouden Gids, catalogi Bakpapier, taart- en pizzadozen of koffiefilters
Bonnetjes, (trein-)kaartjes Sanitair papier
Boeken en brochures Behang
Kleine en grote kartonnen dozen Melk-, yoghurt- en sappakken (drankenkartons)
Papieren zakken en tassen Vloeibaar wasmiddel verpakkingen
Inpak- en cadeaupapier Diepvrieskartons (met plastic aan binnenkant)
Golfkarton, eierdozen Geplastificeerd papier en karton
Kartonnen opvulling bij producten
Schrijf-, teken-, print- en kopieerpapier
Enveloppen (ook met venster)

Scheiden loont want 82% van het in Nederland gefabriceerde papier is gemaakt van oud papier.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.