20 februari – Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid


 
Wat moet ik me voorstellen bij sociale rechtvaardigheid? De woorden sociaal en rechtvaardigheid apart begrijp ik zonder meer. Als ik op het internet rondstruin lees ik eigenlijk overal hetzelfde, sociale rechtvaardigheid is volgens de meeste gangbare definities nivellering, vaak wordt daar het gat tussen inkomens verkleinen mee bedoelt. Maar leven in een sociaal rechtvaardige samenleving houdt in dat een ieder, ongeacht zijn identiteit, recht heeft op en toegang heeft tot de basisbehoeften zoals vrijheid, veiligheid, onderwijs en voedselzekerheid.
In de praktijk blijkt dat moeilijk te realiseren want sociale rechtvaardigheid is een complexe samenhang tussen economische factoren, basisbehoeften en de mate waarin mensen functioneren in onze samenleving.

Wat houdt sociale rechtvaardigheid in voor mij

Het eerste wat in me opkomt is onze gezondheidszorg. Door de als maar stijgende premies en eigen risico bijdragen kunnen steeds minder mensen het opbrengen om te betalen en gaan daardoor, of juist vanwege dat, steeds minder snel naar een huisarts of specialist. De gevolgen kunnen rampzalig zijn, mensen die te lang blijven rondlopen met een ziekte die wellicht in een vroeg stadium goed te bestrijden was maar door de angst van bijbetalen of dat je eigen risico er aan gaat, wegblijven bij de huisarts of specialist.
En gaan we terug naar vroegere tijden dat we niet meer naar de tandarts gaan? Eergisteren keek ik naar DWDD waarin Maarten ’t Hart het boek besprak over zijn moeder, Magdalena. Van zijn moeder mocht hij zijn tanden niet poetsen omdat dan de tanden sneller zouden wegrotten en dan kon je snel een kunstgebit aan laten meten. Was stukken goedkoper dan braaf je tanden poetsen en naar de tandarts gaan. Wat erg toch! Maar gaan we daar weer niet naar toe?

Sociaal rechtvaardig is ook dat de hoge heren in de gezondheidszorg minder gaan verdienen en dat zorgverzekeraars géén winst kunnen of mogen maken maar dat alles teruggestopt wordt in het verbeteren van onze gezondheidszorg en ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken en medicijnen. Ook sociaal rechtvaardig is dat we zelf beslissen in welk ziekenhuis en door welke specialist we geholpen willen worden.

En daarom zijn de verkiezingen van 18 maart aanstaande ook zo belangrijk, want we kiezen niet alleen de leden van de Provinciale Staten én leden van het algemeen bestuur van de waterschappen maar indirect kiezen we dan ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Want de leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Juist daar wordt beslist of een wet wel of niet ingevoerd gaat worden. Dus als je begaan bent met sociale rechtvaardigheid dan is het belangrijk dát je gaat stemmen en stem dan op een partij die sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel heeft staan.
 

Deel dit bericht