12 mei – Europese Dag van de Beroerte


 
Vandaag is het niet alleen Europese Dag van de Beroerte maar ook Dag van de Verpleging/Zorg en Wereld ME dag. Alle drie even zo belangrijke dagen en toch licht ik één dag er specifiek uit vandaag en dat is de Europese Dag van de Beroerte omdat gemiddeld 43.000 Nederlanders per jaar een beroerte krijgen.Van deze groep sterft bijna 20% binnen een jaar na de eerste ziekenhuisopname. Tevens is een beroerte de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.
Het is dus van belang om een beroerte te kunnen herkennen maar liever het risico nog zo laag mogelijk te houden. En dat is ook het thema van dit jaar: voorkom en herken.

De Europese Dag van de Beroerte.

Voor de elfde keer wordt deze preventie-dag georganiseerd en dit jaar voor de eerste keer door de Hersenletsel Vereniging, voorafgaande jaren door de CVA vereniging. De Hersenletsel Vereniging bestaat sinds 1 juli 2014 en is ontstaan uit een fusie van de CVA Vereniging Samen Verder, de AVN en de vereniging Cerebraal.
Op diverse locaties in het land vinden er activiteiten plaats, klik hier voor een overzicht.

Voorkom een beroerte.

Je hoort het te pas en te onpas maar een gezonde leefstijl is van cruciaal belang bij het voorkomen van veel ziektes, ook bij het voorkomen van een beroerte.
Het gaat om 4 leefregels/richtlijnen: stop met roken, eet gezond, beweeg voldoende en leer met stress omgaan.
Als je deze 4 punten naleeft dan pas kun je spreken over een gezonde leefstijl en met een gezonde leefstijl verminder je de kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker- of cholesterolgehalte, boezemfibrilleren en overgewicht. De belangrijkste risicofactoren bij een beroerte.

Herken een beroerte.

De meest makkelijke manier om een beroerte te herkennen heeft de FAST-test (Face Arm Speech Test), deze test kan door iedereen worden uitgevoerd.

Face -Mond
Let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Zie je het niet meteen dan vraag je of de persoon zijn tanden kan laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.

Arm
Let op of een arm (of been) verlamd is. Hoe controleer je dit? Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.

Spraak
Let op of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit de woorden komt. Laat de persoon een zin uit te spreken.

Tijd
Stel vast hoe laat de klachten bij de persoon zijn begonnen. Indien de persoon uiterlijk binnen 4,5 uren behandeld wordt, is de kans op herstel van hersenletsel groter.

Denk je dat iemand een beroerte heeft bel dan meteen 112 want bij een beroerte telt iedere minuut!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.