afbeelding versterkt moeder(s)dag

9 mei – Moeder(s)dag | Europadag | Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok | Dag van het Levenslied | Nationale Vogelweek

Moeder(s)dag

Ook in het COVID-19 tijdperk wordt op de tweede zondag in mei Moeder(s)dag in Nederland en België gevierd. En dat is in Nederland al sinds ongeveer 1925, en dat zal geen enkel iets veranderen. Zelfs COVID-19 niet. Wist je dat Moeder(s)dag van oorsprong bedoeld was om het moederschap te eren? Nu is het meer een moeder-verwen-dag. Moeder krijgt ontbijtje op bed, moeder krijgt (zelf in elkaar geknutselde) cadeautjes en/of een bloemetje. De huishoudelijke taken worden vandaag met ondersteunde hulp van de partner door de (bonus) kinderen gedaan. Dat is in een notendop de “moeder-verwen-dag”.

De harde realiteit voor moeder op Moeder(s)dag is

Tenminste als het goed is want in menig huishouden is het toch weer moeders die ‘s avonds in de potten en pannen staat te roeren om de monden van de hongerige kroost vol te stoppen met een door de schijf van vijf goedgekeurde maaltijd. Met een beetje mazzel hoeft ze niet te koken, in plaats daarvan mag ze ff op haar fiets naar de snackbar of de plaatselijke chinees. Desalniettemin wens ik alle (bonus)(over)grootmoeders, (schoon)moeders, bonus-, en oppasmoeders een hele fijne Moederdag!

Europadag

Op Europadag vieren we dat op 9 mei 1950 de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman aan een aantal collegae een voorstel presenteerde voor een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou gaan beheren. Dit was de eerste stap op weg naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Uiteindelijk ging dit samenwerkingsverband op 25 juli 1952 met zes landen van start. Nederland was één van die zes landen.

Schumanverklaring

Maar dit was niet het enige wat Schuman voorstelde, in zijn toespraak van 9 mei 1950 lanceerde hij ook zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Schuman’s voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden en daarom vieren wij nu vandaag Europadag, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa.

Hoe vier je Europadag?

Normaal gesproken openen op Europadag de EU-instellingen in Brussel en Straatsburg begin mei al hun deuren voor het publiek. Dit jaar is weer geen normaal jaar dus de invulling wordt ook anders. Europadag 2021 kun je op virtuele wijze bezoeken of soms, als de situatie het toelaat, door deel te nemen aan fysieke of gecombineerde evenementen en bezoeken.

Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok Dag

Het grootste mysterie sinds de wasmachine-revolutie is opgelost! Eindelijk is er antwoord op de vraag hoe het kan dat er sokken verdwijnen na het wassen in de wasmachine. Gooit iemand moedwillig een sok in de kliko? Puur en alleen om ons te treiteren? Heeft de sokkenindustrie een wereldwijde dievenbende opgericht om één sok te stelen zodat wij weer nieuwe sokken moeten kopen? Het lijkt mij niet geheel en al waarschijnlijk.

Maar waar blijven die sokken dan? Houd je vast: de wasmachine eet ze op! Tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een klein kiertje, vlak achter de dubbele rand bij de deur, waar kleine kledingstukken, zoals de sok, in verdwijnen. Weer een mysterie opgelost!

Eén dag en één week hebben een aangepast programma vanwege COVID-19

Deel dit bericht