9 maart – Dag van de Literatuur | Week van de Klassieken | Barbie | Wereldnierdag

Dag van de Literatuur is uitverkocht!

In de Rotterdamse Doelen wordt voor de vijftiende keer de Dag van de Literatuur georganiseerd, het tweejaarlijks literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Opkomende auteurs en alom bekende auteurs uit het Nederlands taalgebied zoals Kader Abdolah, Stella Bergsma, Lize Spit en Pepijn Lanen zullen aanwezig zijn. Natuurlijk krijgen andere kunstdisciplines, zoals film, cabaret, muziek en dans, ook aandacht.

10e editie Week van de Klassieken

De jubileumeditie van de Week van de Klassieken heeft als thema “Alle goden! Religie in de oudheid”. Rond dit thema zijn er volop activiteiten georganiseerd zoals de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz, lezingen en kinderactiviteiten. Omdat het de 10e editie is duurt de Week langer dan een week; het begint vandaag, de laatste dag is op 19 maart.

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar. Maar ze doen dit niet alleen, er wordt samengewerkt met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel en het Nederlands Klassiek Verbond.

Gefeliciteerd Barbie!

Een verjaardag vieren van een speelgoedpop gaat in mijn ogen net een stapje te ver. Maar goed wie ben ik, er lopen mensen op deze aardkloot ronddie dit allemaal vrij serieus nemen. Dus daarom vieren we vandaag de 58ste verjaardag van Barbie. Deze speelgoedpop maakte haar debuut op de American International Toy Fair in New York op 9 maart 1959, vanwege dit feit wordt deze datum ook gebruikt wordt als de officiële verjaardag van Barbie.

Wist je dat?

  • elke seconde drie Barbiepoppen worden verkocht?
  • in totaal er al een miljard Barbiepoppen zijn verkocht in meer dan 150 landen?
  • haar volledige naam Barbara Millicent Roberts is?
  • zij een on-off relatie heeft met haar vriend Ken Carson, die voor het eerst verscheen in 1961?
  • Barbie geïnspireerd is op een Duitse pop, Bild Lilli genaamd?

Wereldnierdag

Sinds 2006 wordt op de tweede donderdag in maart Wereldnierdag (World Kidney Day) gehouden. Het doel van deze dag is om mensen bewust maken van het belang van gezonde nieren. Elk jaar heeft een ander overkoepelend thema, het thema van 2017 is: “Nierziekte & Obesitas”.

Dit jaar heeft Wereldnierdag zich als doel gesteld om de voorlichting over de schadelijke gevolgen van obesitas op de nieren onder de aandacht te brengen en tevens te pleiten voor een gezonde leefstijl. Er bestaat namelijk een direct verband tussen obesitas en het ontstaan van chronische nierziekten, nierstenen en nierkanker.
Maar met voorlichting alleen ben je er nog niet. Beste beleidsmakers…..maak een gezondere leefstijl betaalbaar!

Volgens cijfers uit 2015 heeft in Nederland 12% van de mannen en 15% van de vrouwen obesitas.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.