afbeelding versterkt dag van de griekse taal

9 februari – Internationale Dag van de Griekse Taal | Wereld Kiespijndag | Chocoladedag

Foto voor banner afkomstig van heptapolis.com

Internationale Dag van de Griekse Taal

De achterliggende reden waarom Internationale Dag van de Griekse Taal op 9 februari valt is deze. Op 9 februari valt de officiële herdenkingsdag van de Griekse dichter Dionysios Solomos. Hij schreef in 1823 de Hymne voor de Vrijheid, een gedicht waarvan de eerste twee coupletten de tekst van het Griekse volkslied vormen. Het voorstel voor een Internationale Dag van de Griekse Taal (2014) kwam van de hand van de in Italië wonende professor Jannis Korinthios. De Internationale Dag van de Griekse Taal werd in 2017 ingesteld na een gezamenlijk ministerieel besluit van de Griekse regering, met de unanieme goedkeuring van het Griekse parlement. De Griekse taal is belangrijk, het Grieks is een van de officiële talen van de Europese Unie. Waarbij het Griekse alfabet het tweede officiële alfabet van de EU is, na het Latijn. De Griekse taal wordt momenteel als eerste taal gesproken door ongeveer 13 tot 14 miljoen mensen in Griekenland, Cyprus en over de hele wereld. De Internationale Dag van de Griekse Taal viert vandaag haar 5-jarige jubileum. Συγχαρητήρια! 

De Griekse Taal speelt een fundamentele rol

Deze dag moedigt Grieken over de hele wereld aan, evenals iedereen die geïntrigeerd is door de Griekse taal en cultuur, om deze oudste en meest fascinerende van alle westerse talen te leren. De dag zal naar verwachting de aanzet geven tot initiatieven om de Griekse taal en cultuur wereldwijd te verspreiden. Maar ook wordt er vandaag stil gestaan bij de fundamentele rol die de Griekse taal heeft gespeeld in de vorming van de westerse beschaving. In westerse wereld kom je de Griekse taal tegen in de wetenschap; met name in astronomie, wiskunde, logica en filosofie. Talloze Griekse woorden verrijken andere talen, met als hoogtepunt de internationale medische terminologie waarin ongeveer 80 procent van de wetenschappelijke termen een Griekse achtergrond hebben.

De oude Griekse literatuur omvat werken zoals de epische gedichten van de Ilias en de Odyssee, en zoals de platonische dialogen en de werken van Aristoteles. Het Nieuwe Testament van de christelijke Bijbel is ook in het Koine-Grieks geschreven. Samen met de Latijnse teksten en tradities van de Romeinse wereld vormt de studie van de oude Griekse geschriften en de samenleving de discipline van de klassieken.

Wereld Kiespijndag

Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp is het vandaag Wereld Kiespijndag. Op het moment dat ik het woord kiespijndag alleen al zie staan trekt heel mijn mond samen en springen spontaan de vullingen uit mijn tanden. Kan het erger? Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen kunnen noemen maar dat bekt niet zo lekker.

Gevolgen slechte mondverzorging

De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen. Zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen. Denk hierbij aan uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.

Chocoladedag

We zijn bij dag 3 van de Valentijnsweek belandt en daar hoort chocolade bij. Afhankelijk van je budget, kun je kiezen voor die super lekkere handgemaakte bonbons. Of voor een chocoladeboeket of gewoon een doosje Merci. Wat wel ontzettend belangrijk is dat je weet van welk soort chocolade je geliefde houdt. Is de persoon in kwestie een liefhebber van melk, wit of de pure variant. Kom je met de verkeerde aanzetten nou dan weet je het wel. Krijg je te horen weet je nu nóg niet dat ik niet van pure chocolade houd!

Deel dit bericht