afbeelding versterkt transouderdag

7 november – Transouderdag | Internationale Dag van de Merlot | Internationale Dag van de Klinische Fysica | Nationale Whiplash Dag | Dag van de Misofonie | Internationale Afrikaanse Schrijversdag | Internationale Leer-over-het-jodendom Dag

Transouderdag

Transouderdag (Trans Parent Day) wordt sinds 2009 op de eerste zondag in november gevierd. Het heeft hetzelfde principe als Vaderdag en Moederdag. Met dezelfde goedbedoelde in elkaar geknutselde cadeautjes voor de ouder. Transouderdag is niet alleen bestemd voor de transgender ouders, vandaag staan we ook stil bij de ouders met transgender kinderen. Nederlands bekendste transgenderkoppel zijn toch wel Louisa en Rowan. Ze kregen grote bekendheid met een realityserie op TLC. Nu trekken ze door Nederland met hun programma Eerste hulp bij Poetsen. Ben benieuwd of Louisa en Rowan en hun zoontje Mikai op de hoogte zijn van Transouderdag.

Internationale Dag van de Merlot

De liefhebbers van de wijn Merlot hebben niet echt een Dag van de Merlot nodig om een flesje te openen. Voor hun is het eigenlijk elke dag wel een dag van de Merlot. Als ik je zou vragen wat de meest geplante druif in Bordeaux is zouden velen van jullie misschien wel Cabernet Sauvignon zeggen. Helaas, je gaat niet door naar de tweede ronde. De meest voorkomende druiven ras in de rode Bordeauxwijnen is de Merlot (50%) en een goede tweede is de Cabernet Sauvignon (30%).

Merlot en stoofpotje, een gouden combinatie

Merlot is niet alleen populair in Bordeaux. Het is zelfs de meest geplante druif in Frankrijk! Merlot wordt ook met succes geplant in onder andere Zwitserland, Australië en Argentinië. Maar volgens de kenners komt de beste Merlot uit de Bordeaux streek. Ik heb me overigens ook laten vertellen dat in een stoofpotje de Australische Merlot het bijzonder goed doet. Ik daag je uit om een stoofpotje te maken met daarin de Australische Merlot verwerkt.

Internationale Dag van de Klinische Fysica

Wat is dat, medische fysica? Het vakgebied medische fysica doet onderzoek naar de natuurkundige aspecten van het menselijk lichaam. Het omvat daarmee vakgebieden als fysiologische meettechnieken, elektrocardiografie, circulatie en bewegingsleer, maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar medische beeldvorming. En het is een onderdeel van de opleidingen in de geneeskunde, tandheelkunde en gezondheidswetenschappen. Saillant detail: de Dag van de Medische Fysica wordt ieder jaar op de verjaardag van Maria Salomea Skłodowska-Curie gevierd. Beter bekend onder de naam Marie Curie. Je weet wel, die Pools-Franse schei- en natuurkundige die een pionier op het gebied van de radioactiviteit was.

De rol van medisch fysici communiceren aan het publiek

Wie medisch fysici zijn en wat ze doen is niet alleen bij het publiek redelijk onbekend, geldt zelfs ook in veel medische sectoren. Daarom hebben International Organization for Medical Physics en partners voor 2021 voor het thema: De rol van medisch fysici communiceren aan het publiek. De belangrijkste reden voor het aannemen van dit thema is om het publiek voor te lichten over de rol van medische fysici. Wat zij doen? Zij:

  • nemen het voortouw bij het optimaliseren van het gebruik van straling voor de behandeling van kanker
  • bepalen de stralingsdoses van radiologische beeldvormingsprocedures
  • onderwijzen artsen, radiologische technologen en verpleegkundigen over de stralingen die worden gebruikt bij beeldvorming en behandeling
  • zijn verantwoordelijk voor de stralingsveiligheid van patiënten en personeel
  • leren nieuwe beeldvormings- en therapietechnologieën en leiden anderen op

Het is niet allemaal even duidelijk wat er met de “dag van” gebeurd

Deel dit bericht