afbeelding versterkt whiplash dag

7 november – Nationale Whiplash Dag | Dag van de Misofonie | Werelddag van de Digitale Duurzaamheid | Internationale dag van de Merlot | Internationale Dag van de Medische Fysica | Wereld Buideldiermiereneter Dag | Internationale Afrikaanse Schrijversdag | Dag van de Huidtherapeut | Natuurwerkdag | Dag van het Zwarte Koor | Kapladag | Kunstweek

Nationale Whiplash Dag

Nationale Whiplash Dag wordt georganiseerd door Whiplash Stichting Nederland. Of kan ik beter zeggen werd georganiseerd? Op de website van de Whiplashstichting staat namelijk te lezen dat de Whiplashstichting per 01-01-2021 zal worden opgeheven. Kan ook op de website niks terugvinden over de Nationale Whiplash Dag. Wellicht dat er fysiotherapeuten zijn die op eigen titel aandacht besteden aan Whiplashdag. Dat kun je makkelijk even checken bij je eigen fysiotherapeut.

Wat is whiplash?

De letterlijke vertaling van whiplash is zweepslag. Vaak ontstaat deze door een kop-staart botsing, maar je kunt ook een whiplash krijgen na een ongelukkige val of tijdens het sporten. Bij elke plotselinge beweging naar achteren en naar voren ten opzichte van de romp zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst kan een whiplash ontstaan. Je rekt de spieren en banden dan op. Per jaar lopen tussen de 15.000 en 20.000 mensen whiplashletsel op. De meeste mensen houden gelukkig maar korte tijd last van de klachten. Het grootste deel van de mensen geneest binnen zes maanden. Circa 50% is binnen twee jaar klachtenvrij. Ongeveer 50% houdt blijvend klachten. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.

Dag van de Misofonie

Dag van de Misofonie is een initiatief van de patiëntenvereniging Vereniging Misofonie Nederland. Deze patiëntenvereniging werd op 7 november 2014 opgericht en om bij dit jubileum stil te staan werd gekozen om een dag te claimen op de “dagen van kalender”. Het hele jaar kun je lotgenotenbijeenkomsten bezoeken. Vandaag is de dag dat er door de pers en op social media meer aandacht besteed wordt aan de hersenaandoening misofonie. Vanwege covid-19 zijn er vandaag geen activiteiten.

Wat is misofonie?

Laten we eerst eens een paar voorbeelden geven van wat misofonie niet is; tis geen aanstellerij of iets wat vanzelf overgaat als je ouder wordt. Het is ook geen persoonlijkheidsstoornis of een vorm van autisme. Het is helemaal geen puberale manier om zich tegen de ouders af te zetten. Zo, dat is duidelijk! Maar wat is het dan wel?

In het kort komt het hier op neer. Specifieke geluiden zoals bijvoorbeeld smakken of eten wekken bij mensen met misofonie hevige negatieve gevoelens zoals extreme woede, haat of afschuw op. Hoeveel mensen hier last van hebben is erg onduidelijk, ik heb percentages voorbij zien komen die variëren van 3% tot en met 20% van de bevolking. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over misofonie.

Onderstaande dagen staan ook vermeld op de “dagen van” kalender:

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht