afbeelding versterkt programmeursdag

7 januari – Internationale Programmeursdag | Internationale Dag van de Rare Loopjes | Charlie Hebdo Dag | Orthodoxe Kerstmis

Internationale Programmeursdag

Als je “Dag van de Programmeur” in de zoekbalk van Google intikt dan zal eerder de datum 13 september te voorschijn komen dan 7 januari. Misschien vraag je jezelf af waarom ik dan toch vandaag aandacht geef aan Programmeursdag? Programmeurs doen zo’n geweldig werk, die mensen kun je niet genoeg bejubelen. Dus dat is de reden dat ik ze vandaag ook in het zonnetje zet. Waarom zo vaak ook voor 13 september (12 september in een schrikkeljaar) wordt gekozen is best logisch. Dat komt omdat die datum op de 256e dag van het jaar valt. Nou en, zul je misschien denken. Ga je in computer taal denken dat kan het niet anders dan dat deze dag op de 256e dag van het jaar valt. Het getal 256 is gekozen omdat dat het aantal verschillende waarden is dat kan worden weergegeven met een byte, een waarde die bekend is bij programmeurs.

Andere bekende programmeursdagen

  • 4 april → sterfdag van Isidorus van Sevilla, de beschermheilige van het internet
  • 13 september → Russische themadag (Russisch: День программиста)
  • 8 oktober → Ada Lovelace Day (ALD)
  • 10 december → geboortedag van Ada Lovelace; zij was de allereerste programmeur (m/v)

Op welke dag viert China Internationale Programmeursdag

In China staat 24 oktober als programmeursdag in de “dagen van” agenda. Er is voor deze dag gekozen omdat je 24 oktober ook kunt schrijven als 10-24. Nu wil het geval dat 1024 overeenkomt met 2 tot de macht 10 (binair 10000000000). Computers werken met binair genoteerde getallen (getallen die worden opgebouwd uit nullen en enen). En zie hier de verklaring voor 24 oktober. Makkelijker kan ik het niet maken

Internationale Dag van de Rare Loopjes

Vandaag staat in het teken van de Internationale Dag van de Rare Loopjes (The International Day of Silly Walks). De bron van deze dag ligt bij het Engelse Ministry of Silly Walks. Wellicht ben je nu je wenkbrauwen aan het fronsen en hangt er een groot vraagteken boven je hoofd. Als dat zo is dan leg ik het je even uit. The Ministry of Silly Walks is afkomstig uit één van de Monty Python’s Flying Circus sketches. Om precies te zijn uit aflevering 14 getiteld Face the Press (1970) met John Cleese in de hoofdrol. Zal vast wel op YouTube te vinden zijn. En als je gaat kijken houdt dan rekening met het jaartal waarin dit is opgenomen.

Wist je dat?

In navolging van Zweden (2014) staat sinds oktober 2018 in de gemeente Nissewaard in de kern Spijkenisse een Silly Walk-verkeersbord bij een voetgangersoversteekplaats. In 2019 hebben leerlingen van basisschool De Uilenburcht in Grootebroek bij de gemeente Stede Broec om een Silly Walks-bord gevraagd. En de gemeente vond dit een top idee. Dus ook gemeente Stede Broec heeft een Silly Walk- bord.. En sinds 2020 is de binnenstad van Zierikzee Silly Walks-zebrapad rijker. Maar ook de Wijert (een wijk in stad Groningen) heeft een Silly Walk zebrapad. Helaas is het Silly Walks-zebrapad in Zierikzee na ernstige valpartijen weer verwijderd. In Eindhoven is het Dommeltunneltje versierd met “Silly Walk Eindhoven” . Leuk feitje: de Britse acteur en komiek John Cleese opende op 25 april 2016 hoogstpersoonlijk de tunnel in Eindhoven.

Charlie Hebdo Dag

Op 7 en 9 januari 2015 wordt Frankrijk getroffen door islamietische terroristische aanslagen in Parijs. De doelwitten waren de redactie van de satirische krant Charlie Hebdo, politieagenten en klanten van een koosjere supermarkt. Daarbij werden zeventien mensen gedood en hun drie moordenaars werden doodgeschoten door de politie, Deze aanslagen raakte Frankrijk diep in haar hart en de hele wereld was geschokt. Het antwoord van de Franse bevolking was indrukwekkend, 4 miljoen mensen verzamelde zich in Parijs en liepen daar de Mars voor de Republiek.

Het proces tegen de handlangers van de aanslagen

Voor de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt zijn 14 mensen veroordeeld. Waarvan 3 bij verstek zijn veroordeeld. Slechts 2 van de in december 2020 veroordeelden hebben hoger beroep aangetekend. Het gaat om Ali Riza Polat, hij was veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de terroristische misdaden. En Amar Ramdani, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens criminele samenzwering. Omdat de andere personen niet in beroep zijn gegaan zijn hun straffen daarom definitief. Het hoger beroep staat gepland in Parijs van 12 september tot 21 oktober 2022.

Kerstmis wordt niet overal in december gevierd

Deel dit bericht