anti-dieet dag

6 mei – Anti-Dieet Dag | Dag van het Vrije Woord | Bellenblaasdag | OI dag (Wishboneday)

Anti-Dieet Dag

In een samenleving waarin je voor gewichtsverlies complimenten krijgt lijkt het een beetje bijzonder om een Anti-Dieet Dag te vieren. Dit is niet alleen in de 21e eeuw zo maar dat was in de jaren ’90 idem dito. Ondanks dat werd in 1992 de Internationale Anti-dieet gelanceerd als tegenhanger van het idealiseren van het diëten door de Britse Mary Evans Young. Het doel van Anti-Dieet Dag is om bewust te worden over de zinloosheid van lijnen en ook over dat je tevreden mag zijn met jezelf, jezelf accepteert, ongeacht welke confectiemaat je ook draagt. Dus dames en heren, de weegschalen kunnen aan de kant, de dieetboeken de brandstapel op, calorieën tellen is zo 20e eeuw…..en de dieetapps? Verwijderen!

Hoe kan je Anti-Dieet Dag vieren?

  • vandaag niet lijnen, ook als je normaal wel een dieet volgt (uitgezonderd lijnen op doktersadvies)
  • denk eens na over welke invloeden diëten heeft op je leven
  • niet op de weegschaal staan en jezelf niet meten
  • op staan tegen vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang
  • ga sporten en bewegen, maar dan alleen omdat jij dat zelf wilt

Nationale Dag van het Vrije Woord

Het is vandaag exact 18 jaar geleden dat Prof. Dr. Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn in Hilversum op laffe wijze werd vermoord door Volkert van der Graaf. Pim Fortuyn was de oprichter van de politieke partij LPF (Lijst Pim Fortuyn). Zijn moord was niet alleen een aanslag op hem maar ook op diens gedachtegoed en mening. Het was een aanslag op het vrije woord. Hoe mooi is het dan om na 4 mei ( Dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag) op 6 mei de Nationale Dag van het Vrije Woord te vieren?

Herdenking gaat online

Normaal gesproken vinden er op diverse plaatsen in Nederland herdenkingen plaats maar corona is ook bij deze herdenking de spelbreker. Wat ik heb gevonden is dat je wel via een livestream de herdenking op de begraafplaats Westerveld in Driehuis live kunt volgen op Youtube en en via de Facebookpagina van Paul Meijer, fractievoorzitter / gemeenteraadslid bij Forza! Haarlemmermeer. De uitzending begint om 18.05.

Internationale Bellenblaasdag

Op het moment dat de Nederlander Flip Looyen in 2011 op 6 mei de eerste Internationale Bellenblaasdag (International Blowing Bubbles Day) het leven in blies kon hij niet vermoeden dat dit een wereldwijd evenement zo worden. Van Australië tot Zimbabwe, overal worden zeepbellen geblazen. Dit jaar wordt het een thuis-bellenblaas-dagje. Waarom zet je niet je mooiste bel op social media? Misschien is de hashtag #thuisbellenblaasdag een optie?

Internationale OI dag (Wishboneday)

De Internationale OI Awareness Day is onderdeel van een hele bewustwordingsweek omtrent Osteogenesis Imperfecta. Deze dag staat binnen de OI-gemeenschap beter bekend als Wishbone Day. Met deze week wil de stichting het bewustzijn over osteogenesis imperfecta vergroten. Ik kan me voorstellen dat de Latijnse benaming voor de broze botten ziekte je helemaal niets zegt. Maar als de Nederlandse benaming voorbij komt is het makkelijker voor te stellen wat het is. Bij iemand met broze botten kunnen de botten makkelijker breken. Dit komt omdat hun bindweefsel minder stevig is. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Wishbone

Het vorkbeentje (wishbone) heeft een speciale betekenis; als twee mensen een wens hebben zal het vorkbeentje het lot bepalen. De twee personen houden allebei een uiteinde van een Y-gevormde bot vast. Daarna wordt er als een dolle aan getrokken, tot dat het breekt. Degene die het langste stuk in handen heeft, van diegene zal gegarandeerd de wens uitkomen. Goed, dit is dus niet wetenschappelijk bewezen en daarom worden er ook geen garanties gegeven dat het werkt.

Deel dit bericht