6 maart – Europese Dag van de Logopedie | Wereld Tennisdag

Europese Dag van de Logopedie

In 2004 werd door de CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes / Logopedes de l’Union Européenne) de Europese Dag van de Logopedie in het leven geroepen. Het vieren van de Europese Dag van de Logopedie laat zien dat logopedisten in heel Europa een gemeenschappelijk doel nastreven; het bevorderen van de gezondheid en het welzijn bij kinderen en volwassenen met communicatiestoornissen.

De boodschap van de Europese dag is dat wanneer je kennis en ervaring deelt het ten goede komt aan de preventie van communicatiestoornissen. Dit jaar staat de Europese Dag van de Logopedie in het teken van slikproblemen bij kinderen en volwassenen (dysfagie).

Wat is dysfagie?

In het verre verleden heb ik de opleiding tot doktersassistente gevolgd en maakte ik tijdens de opleiding driftig gebruik van het Zakwoordenboek der Geneeskunde uit 1980. Dus voor uitleg over “dysfagie” heb ik het zakwoordenboek uit de kast geplukt. Daar staat bij “dysfagie” het volgende vermeldt: “slikstoornis, bemoeilijkt slikken; – sideropénica, syndroom van Plummer-Vinson ( beter;syndroom van Paterson-Kelly), – met atrofie van tong-, mond-, keel- en slokdarmslijmvlies, bloedarmoede en miltvergroting; – spastica, syn. Oesophagismus; z.o aphagia.”

Een slikstoornis is géén aandoening!

Nou, dat werkt echt verhelderend het lezen in het zakwoordenboek. Even in jip-en-janneketaal: dysfagie is de medische benaming voor problemen met slikken. Wat je verder over slikstoornissen moet weten is dat het geen aandoeningen op zich zijn maar vaak symptomen van een onderliggende problemen.

De oorzaken zijn in twee groepen in te delen: neurologische oorzaken zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte en niet- neurologische oorzaken zoals bijvoorbeeld verminderde spierkracht, gebitsproblemen, stijve en stugge keelspieren na bestraling, operaties in de mond en keel of ouderdom.

Wat kan de logopedist doen?

Welke therapie de logopedist zal inzetten is afhankelijk van de problemen. Het doel van logopedische therapie is het verminderen van het risico op verslikken en de cliënt weer zo goed mogelijk laten eten en drinken zodat ondervoeding en/of uitdroging wordt voorkomen. Wat houdt logopedische therapie in?

  • verbeteren houding en hoofdpositie
  • wijze van aanbieden
  • aanpassen van de voeding
  • mondbehandeling
  • optimaliseren van de gevoeligheid van de mond
  • optimaliseren van de spierspanning van de mond
  • stimuleren van de slikreactie
  • aanleren van eventuele compensatietechnieken

Buiten dat slikproblemen levensbedreigend kunnen zijn zorgen zij ook voor sociale uitsluiting. Degene met slikproblemen is bang om zich continu in het bij zijn van anderen te verslikken en blijft dus liever thuis.

Wereld Tennisdag

Het idee voor een World Tennis Day was het idee van Jerry Solomon, CEO van StarGames. Deze dag wordt sinds 2013 samen met de International Tennis Federation georganiseerd en heeft als doel tennis te promoten en om de jeugd te enthousiasmeren voor de tennissport. In meer dan 90 landen worden showdown evenementen georganiseerd waar topspelers zoals Pete Sampras en Andre Agassi aan meedoen.

#racketmeemaandag op #worldtennisday

De KNLTB daagt je uit om vandaag overal waar je naar toe gaat je tennisracket mee naar toe te nemen om een balletje te slaan. Als jij je foto of video op jouw social media account deelt met de hashtag #racketmeemaandag #worldtennisday maak je autimatisch kans op één van de vijf Dunlop rackettassen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.