Heilige Maandag

6 april – Heilige Maandag | Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede | Wereld Tafeltennisdag | Week van de Teek

Heilige Maandag

In het christendom heet de week voorafgaand aan Pasen de Goede Week (Heilige Week), in het Latijn: Hebdomas Sancta of Hebdomas Maior. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vasten of Veertigdagentijd en wordt gezien als het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Gisteren is de week begonnen met Palmzondag, en vandaag is het de beurt aan Heilige Maandag. Wat gebeurde er op Heilige Maandag? Op Heilige Maandag vindt de Tempelreiniging plaats. Hoe dat in zijn werk ging ligt aan welke verzen dat je leest: Matteüs 21:12–17, Marcus 11:15–18, Lucas 19:45–48 en Johannes 2:13–22. Zij vertellen het alle 4 net even anders.

Een rovershol

De overeenkomsten tussen de vertellingen van de discipelen zijn dat Jezus op maandagochtend naar de Tempel van Jeruzalem ging. Hij trof daar letterlijk en figuurlijk een beestenbende aan. Jezus joeg alle kopers en verkopers weg, gooide tafels van geldwisselaars en stoelen van duivenverkopers omver. “Er is geschreven: Gods huis moet een huis van gebed zijn. Maar wat hebben jullie ervan gemaakt? Een rovershol!” Volgens de overleveringen sprak hij daarna elke dag in de tempel. De mannen van de Hoge Raad wilden hem hierom doden. Maar zij wisten niet hoe. Want het volk luisterde graag naar zijn speeches, en men vreesde een opstand.

Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede

De Internationale Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede staat dit jaar in het teken van thuissporten. De WHO vindt het belangrijk dat wij tijdens de COVID-19-pandemie actief blijven. Wereldwijd worden vanwege het coronavirus sportscholen, sportfaciliteiten, openbare zwembaden, dansstudio’s en speeltuinen gesloten. Dat wil nog niet zeggen dat je dan thuis op de bank moet gaan zitten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij bevelen 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve lichamelijke activiteit per week aan, of een combinatie van beiden. Hoe? Kijk eens op YouTube, download een App, doe mee met Nederland Beweegt (aka Heel Holland Hupt). Ook je sportschool is creatief online.

Wereld Tafeltennisdag

Wereld Tafeltennisdag is dit jaar omgedoopt tot Wereld Tafeltennis Thuis Dag. Je kunt niet meer mee doen met de uitdaging die hieraan gekoppeld is. Benieuwd naar het eindresultaat van Wereld Tafeltennis Thuis Dag? Je kunt het zien op ITTF Foundation en ITTF social media kanalen. Natuurlijk kun je altijd je eigen virtuele tafeltennisrally beginnen. Kijk naar dit filmpje, dan word je het meteen duidelijk wat er van je gevraagd wordt. Moeilijk is het niet, leuk wel!

Week van de Teek

Ook al is de Week van de Teek verzet (22 juni-26 juni) toch wil ik vandaag aandacht aan de week besteden. Door de intelligente lockdown mogen we nog steeds een frisse neus halen. En hoe heerlijk is het op de hei of in de bossen een paar uurtje te wandelen. En daar schuilt het gevaar. Het wordt warmer weer en dan betekent dat de teken actiever worden. Jaarlijks lopen mensen in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op. Uiteindelijk krijgen ongeveer 27.000 mensen per jaar ook daadwerkelijk de ziekte van lyme. Gelukkig knapt het merendeel na behandeling op maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten houden na de ziekte van lyme. Sommige zelfs zo erg dat men serieus over zelfmoord nadenkt.

Tekenbeet App

Het RIVM heeft de App ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Met deze App kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Downloaden? De App “Tekenbeet” is gratis te downloaden voor Android-gebruikers in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.

Deel dit bericht