5 maart – De Nationale Week van de Nestkast | Internationale Omroepdag voor Kinderen

De Nationale Week van de Nestkast (5 t/m 11 maart)

Vandaag gaat de Nationale Week van de Nestkast van start. Alweer voor de 12e keer organiseren Vogelbescherming Nederland en Vivara/CJ WildBird Foods de Nationale Week van de Nestkast.

Tijdens deze week wordt het ophangen en aanmelden van nestkasten onder de aandacht gebracht en wordt aan de deelnemers gevraagd om de broedende vogels in de gaten te houden zodat de broedgegevens in kaart kunnen worden gebracht. De broedgegevens kunnen via de website weekvandenestkast.nl worden gemeld. Aan het einde van het broedseizoen wordt bekendgemaakt hoeveel vogels hebben gebroed en waar.

Voor elke vogel een dak!

Je kunt natuurlijke een kant-en-klare nestkast kopen maar leuker is het toch om er zelf één te maken. Er zijn wel een aantal puntjes waar je bij het bouwen van een nestkast rekening mee moet houden wil je broedende vogels in je tuin/ op je balkon hebben. Laten we beginnen met wat je beslist niet moet doen: geef de nestkast aan de binnenkant geen kleurtje, vogels pikken aan het hout en krijgen daardoor giftige stoffen binnen.

De afmetingen van een standaard recht toe recht aan nestkast: bodem 15 x 15 cm, hoogte 25 cm, vlieggat 30 mm op 17 cm boven de bodem. Als je een nestkast met een schuin dak wilt maken houdt dan voor de voorkant 2 cm minder aan. Zorg er voor dat de bovenkant los kan want als de vogels gevlogen zijn zul je de nestkast schoon moeten maken voor het volgende seizoen of winter klaarmaken. Gebruik vurenhout van 18 mm dik omdat de nestkast temperatuurschommelingen uit de omgeving moet kunnen opvangen.

Nog een goede tip gevonden op eigenwijzetuin.be: schroef een oud stuk rubber (fietsband, laars) op de rugzijde en dak, dat zorgt voor een soepele en waterdichte verbinding tussen de twee.

Wist je dat de afmeting van de invliegopening bepaalt welke vogel er komt broeden?

  • Pimpelmees: doorsnede 30 mm, 19,5 cm vanaf de bodem
  • Koolmees: doorsnede 32 mm, 19,5 cm vanaf de bodem
  • Huismus: doorsnede 35 mm, ongeveer 20 cm vanaf de bodem
  • Ringmus: doorsnede 40 mm, ongeveer 20 cm vanaf de bodem

Internationale Omroepdag voor Kinderen

Eén dag per jaar mogen kinderen de baas zijn op radio en televisie, tenminste dat vindt UNICEF. Van 1991 tot aan 2008 werd deze dag op de eerste zondag in mei gevierd maar sinds 2009 op de eerste zondag in maart. Het is een dag waarop kinderen via radio en televisie hun stem kunnen laten horen over zaken die hen aangaan.

Deze dag leeft, maar niet in Nederland. Kinderen in Nederland hebben, in tegenstelling tot veel kinderen in andere landen, de luxe dat ze bijna aan één stuk door kunnen kijken en luisteren naar voor hen bedoelde programma’s op radio en televisie. Maar een hele dag de programmering in handen van kinderen is toch net wat anders. Een beter beeld over wat de jeugd bezighoudt krijg je niet.

Welke omroepen in Nederland én België durven het volgend jaar aan? Al is het maar uit solidariteit!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.