5 december – Klausjagen | Internationale Vrijwilligersdag | Wereld Bodemdag | Ninja Dag

Klausjagen of pakjesavond?

In het Zwitserse dorpje ‪‎Küssnacht, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, gaat men op 5 december in plaats van cadeautjes uitpakken “Klausjagen”. Wat zoveel betekent als “Jacht op Sinterklaas”; Klausjagen is één van de meest bizarre ‪kerstviering‬ van Europa die ontstaan is in de middeleeuwen en altijd plaats vond voor de winterzonnewende.

Van oorsprong wilde de bevolking demonen en kwade geesten die de zon bedreigden verdrijven, dat deden ze door het maken van een oorverdovende hoeveelheid lawaai. Het evenement werd een dusdanig ongeordende bende dat het in de 18de eeuw werd verboden. Een eeuw later werd het weer in ere hersteld maar dan (natuurlijk) met een christelijke sausje overgoten. Tegenwoordig komen tienduizenden mensen op dit evenement af.

Wat gebeurt er in Küssnacht?

Om klokslag 20.15 wordt een vuurpijl de lucht ingeschoten. Na de harde knal gaat alle straatverlichting uit, de optocht kan beginnen! Voordat de optocht echt van start gaat laten de “Geislechlepfer” hun zwepen knallen. Een stoet van 200 mensen dragen hun eigengemaakte “Iffelen”, dat zijn mijters die van binnen verlicht worden.

Mannen in witte hemden met fakkels volgen, daar tussenin loopt Sinterklaas. Hij wordt vergezeld door zijn “Schmutzli”; mannen die zwart geschminkt zijn. Een groep van blazers zoals trompettisten begeleiden deze stoet met een karakteristieke driesklank-ritme; ta ta taaaaa hoor je continu. De “Schmutzli” delen lebkuchen uit, dat is een soort peperkoek. Dan volgen de in witte hemden gestoken “Klausjäger”, een groep van 1.000 tot 1.500 man/vrouw die koeienbellen heen en weer zwaaien en de tekst “Mänz, Mänz, Mänz, Bodefridimänz” roepen.

Wil je het evenement “Klausjagen” bijwonen dan geef ik je één tip: neem herriestoppers mee want je zult in een orkaan van herrie terechtkomen.

Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling

Op 17 december 1985 heeft de Verenigde Naties 5 december uitgeroepen tot  Internationale Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling. Vandaag bedankt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een speciale boodschap de meer dan 6.700 vrijwilligers van de VN, de 12.00 online vrijwilligers van de VN en alle vrijwilligers wereldwijd. Hij zegt: “Jullie zijn het instrument voor de toekomst van de mens en de aarde. Jullie inzet en passie kan fungeren als een inspiratie voor ons allen”. Mooier kan ik het niet brengen.

Wereld Bodemdag

Wereld Bodemdag ( World Soil Day) is een dag om stil te staan bij het feit dat een goede gezonde bodem cruciaal is voor het natuurlijke ecosysteem en daardoor een belangrijke bijdrage levert aan het menselijk welzijn. Het is daarom van wezenlijk belang om duurzaam om te gaan met onze bodem. Puur uit eigenbelang is het belangrijk om alert te zijn op bodemziekten, vervuiling, klimaatverandering en antimicrobiële resistentie.

Internationale Jaar van de Peulvruchten

Het thema van 2016 is: “Bodem en peulvruchten, een symbiose voor het leven”. De voedingswaarden van peulvruchten staat buiten kijf maar peulvruchten doen meer: ze halen de stikstof uit de lucht, ze maken de grond waar ze groeien gezonder, ze worden gebruikt als natuurlijke grondhersteller. Zonder peulvruchten een minder vruchtbare grond ergo minder opbrengst voor de wereld voedselproductie. Een goede reden om het thema van World Soil Day te wijden aan peulvruchten.

Internationale Ninja Dag

In 2003 werd door de oprichters van de surrealistische Ninja Burger website 5 december uitgeroepen tot International Ninja Day. Waarom? Omdat op 5 december 2003 de Tom Cruise’s film The Last Samurai uitkwam,

Hoe vier je Ninja Dag? Nou heel gewoon eigenlijk, je trekt je ninja pak aan en gaat ninja’s films kijken.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.