afbeelding versterkt techniek dag

4 maart – Wereld Techniek Dag voor Duurzame Ontwikkeling | Geveld door corona | Dag van de Doktersassistente | Wereldobesitasdag | Wereld Boeken Dag | Internationale Dag van het Plakboek | Werelddag van de Strijd tegen Seksuele Uitbuiting | Nacht van de Sociologie

2e editie Wereld Techniek Dag voor Duurzame Ontwikkeling

Tot voor kort werden wereldwijd ingenieurs en engineers op verschillende dagen in het zonnetje gezet. In Bangladesh bijvoorbeeld op 7 mei, de Mexicaanse ingenieurs op 1 juli en in Australië een hele week in augustus. Erg verwarrend. Daarom besloot de 40e Algemene Conferentie van UNESCO in 2019 om 4 maart uit te roepen tot Wereld Techniek Dag voor Duurzame Ontwikkeling. Waarom? A: zij vonden het tijd worden om tot 1 werelddag te komen. En zo hun wil geschiedde. B: Wereld Techniek Dag voor Duurzame Ontwikkeling wordt gezien als de perfecte dag om mensen duidelijk te maken hoe belangrijke techniek is in het moderne leven. Techniek hebben we nodig om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden en om duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Dat geldt zeker voor Afrika en de kleine eilandstaatontwikkelingslanden (SIDS).

Volop baankansen in de techniek, behalve voor vrouwen!

Wereldwijd gaan er veel banen verloren door de COVID-19-pandemie, desalniettemin blijft de roep om gekwalificeerde ingenieurs en engineers groot. Ondanks dat gegeven blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in deze sector. Zelfs in landen waar het aantal vrouwen dat Wetenschap, Technologie en Innovatie studeert is toegenomen gaan veel afgestuurde vrouwelijke studenten het ingenieursberoep niet in. De oorzaken zijn: aanhoudende genderstereotypering, inadequaat beleid of onderwijsomgevingen die niet voldoen aan hun behoeften en ambities. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties vrouwelijke ingenieurs en wetenschappers kansen geeft. Want het is alle hens aan dek voor onze toekomst en een duurzame samenleving.

Geveld door corona!

Ik heb geprobeerd om in mijn eigen bewoording het verschil tussen ingenieur en engineer op te schrijven. Het is me niet gelukt. En er zit echt verschil tussen. Google het maar eens. Waarom het me niet lukt? Het draait en tolt in mijn hoofd. Ik wijt dit aan COVID-19. Niet om er makkelijk van af te zijn maar sinds zondag ben ik positief getest op corona. En ik merk dat ik naast een aantal typerende klachten ook ontzettend veel moeite heb om me te concentreren. Ik doe mijn best om de dagelijkse blog in de lucht te houden. Niet omdat het moet maar het geeft me ook afleiding.

Dag van de Doktersassistente

Als je vandaag een afspraak hebt bij je huisarts vergeet dan niet dat het vandaag ook Dag van de Doktersassistente is. Oké, ik weet dat het eigenlijk de bedoeling is dat de huisarts zijn of haar doktersassistente in de bloemetjes zet maar zou het niet attent zijn als de doktersassistente een kleine attentie krijgt van u, de bezoeker? Al was het maar een dankjewel.

Trouwens, weet je dat het beroep van doktersassistente eigenlijk een heel leuk en divers vak is? De doktersassistente doet veel meer dan alleen maar de telefoon beantwoorden. En werkt op veel meer plaatsen dan alleen maar in de huisartsenpraktijk. Zij kan werkzaam zijn op verschillende plekken binnen de gezondheidszorg. Zoals: polikliniek van een ziekenhuis, gezondheidscentrum of arbodienst. Er blijkt veel vraag naar doktersassistenten te zijn ook nog. Grijp je kans, kies voor het beroep van doktersassistente. Of laat je omscholen.

Er staan nog meer interessante (online) dagen op de kalender:

Deel dit bericht