4 februari – Nationale Frikandel Dag | Wereldkankerdag

Nationale Frikandel Dag

Het was in het jaar 1954 toen in Dordrecht de slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktbal niet meer mocht verkopen. Een grote strop want de klanten waren er verzot op. Inventief als hij was maakte hij van de bal maar een worst en, volgens de overlevering, kwam een Duitse klant met dé naam voor het product op de proppen: fricadelle (Frikadelle)

Maar volgens de firma Beckers was toch echt de slagerszoon Jan Bekkers jr die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan de “snackcultuur” op zijn reizen naar Amerika. Om een lang verhaal kort te houden; Jan werd door de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een “worst zonder vel”. Tadaaaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.

Eerlijk gezegd zal het mij een worst wezen wie de frikandel heeft uitgevonden, ik vind het gewoon een lekker ding.

Wereldkankerdag 2016 – 2018

Op 4 februari 2000 werd in Parijs de eerste Wereldtop tegen Kanker gehouden. Tijdens dit overleg, waar meer dan 100 internationale leiders van overheidsinstellingen en betrokken belangen-organisaties aanwezig waren, werd het Handvest van Parijs tegen Kanker ondertekend: de World Cancer Declaration. Dit Handvest bevat 10 artikelen die er voor moeten zorgen dat de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten en hun naasten wordt verbeterd en dat men blijft investeren in onderzoek, preventie en behandeling.

Om de doelstellingen van het Handvest van Parijs tegen Kanker te ondersteunen werd door de Union for International Cancer Control (UICC) 4 februari uitgeroepen tot Wereldkankerdag. De dag waarop mensen wereldwijd stilstaan bij kanker, dé bewustwordingsdag.

Thema 2017: “Wij kunnen. Ik kan”

Zoals je weet verschijnt kanker in vele vormen maar er is één overeenkomst: kanker treft niet alleen de persoon die het heeft, het treft ook het gezin. Het treft iedereen in de directe omgeving van de persoon met de diagnose “kanker”.

Het thema: “Wij kunnen. Ik kan”, wil duidelijk maken dat wij allemaal iets kunnen doen in de strijd tegen kanker. We kunnen allemaal proberen ons steentje bij te dragen en een verschil proberen te maken in de strijd tegen kanker, ja toch?

Wij kunnen Ik kan
meer investeren in de kankerbestrijding kiezen voor een gezonde levensstijl
meer voorlichting geven begrijpen dat vroege opsporing levens redt
zorgen voor gezonde scholen/werkplekken om hulp vragen
zorgen voor gezondere steden anderen ondersteuning geven
zorgen voor een betere kankerzorg de controle nemen over mijn “kanker reis”
kwalitatief beter personeel opleiden liefhebben en bemind worden
onze netwerken mobiliseren mezelf zijn
andere ondersteunen om weer te gaan werken weer gaan werken
aansporen tot of zelf actie ondernemen mijn verhaal delen
samenwerken voor meer invloed van me laten horen

Samen maken we het verschil

De slogan “We can. I can” is vertaald naar “Samen maken we het verschil”. Een goede vertaling die in de richting komt van de zin waarmee ik de blog over Wereldkankerdag 2015 eindig, namelijk: “Kankerbestrijding…..dat moet samen kunnen”. Niet alleen samen maar ook jij als individu kan het verschil maken!

Op www.wereldkankerdag.nl kun je diverse activiteiten terugvinden die vandaag worden georganiseerd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.