afbeelding versterkt wereld lepra dag

31 januari – Wereld Lepra Dag | Internationale Zebra Dag | Internationale Dag voor Straatkinderen | Sterfdag heilige Don Bosco | Nationale Holocaust Herdenking | Verjaardag Prinses Beatrix | Dag van de Directeur

Wereld Lepra Dag

Het afgelopen jaar werden de krantenkoppen gedomineerd door COVID-19. Het is gemakkelijk om andere ziekten over het hoofd te zien. Vooral een ziekte als lepra, waarvan veel mensen denken dat het een ziekte uit het verleden is. Maar melaatsheid is nog steeds aanwezig, jaarlijks krijgen wereldwijd gezien nog steeds zo’n 200.000 mensen de diagnose lepra. Anno 2021 leven miljoenen mensen met een handicap door lepra. Op Wereld Lepra Dag staan de leprozen en hun families centraal.

Sociale uitsluiting door lepra

Zowel het label lepra als de handicap die het gevolg kan zijn van deze eeuwenoude ziekte kunnen leiden tot sociale uitsluiting. Personen die door lepra worden getroffen, worden nog steeds gediscrimineerd. Vooral vrouwen en kinderen zijn slachtoffer van de gevolgen van melaatsheid. In sommige landen gelden verouderde wetten die lepra als legitieme reden opgeven voor echtscheiding. En die mensen met deze ziekte verhinderen deel te nemen aan het openbare leven of andere beperkingen opleggen aan hun (dagelijkse) activiteiten.

Een wereld zonder melaatsheid

Het overwinnen van lepra houdt meer in dan een vroege diagnose en snelle behandeling. Het vereist bovenal een mentaliteitsverandering. Want zolang leprozen niet de juiste medische zorg krijgen, worden gediscrimineerd, andere het niet zo nauw nemen met de mensenrechten van leprozen hebben we nog een lange weg te gaan. Laten we beginnen om de getroffen individuen en hun families een waardig leven te laten leiden. Als onderdeel van de maatschappij, zonder dat zij zich hoeven te schamen voor hun ziekte en de gevolgen ervan.

Internationale Zebra Dag

Internationale Zebra Dag is in het leven geroepen door diverse natuurbeschermingsorganisaties. Het doel van International Zebra Day is om deze unieke dieren te helpen voor uitsterven te behoeden. Even een strikvraag: zijn zebra’s wit met zwarte strepen of zwart met witte strepen? Antwoord: zebra’s hebben een zwarte huid onder hun haren, ook onder de witte strepen. Gekleurde huidcellen produceren een pigment dat de haren zwart kleurt; witte strepen zijn gebieden waar pigmentatie ontbreekt En waarom hebben ze deze strepen? Ter bescherming! Wanneer zebra’s dicht bij elkaar staan, maken hun gecombineerde strepen het moeilijk voor een leeuw of luipaard om één zebra te kiezen om te achtervolgen.

Internationale Dag voor Straatkinderen

De organisatie Jugend Eine Welt is verantwoordelijk voor het ontstaan van Tag der Straßenkinder (Street Children’s Day). In 2009 werd deze dag in het leven geroepen om de 75ste verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco wat extra kleur te geven. Hij kreeg de eretitel “koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd”. In 1934 werd hij heilig verklaard. Zijn sterfdag, 31 januari, is tevens zijn feestdag en de Dag voor Straatkinderen.

Sterfdag heilige Don Bosco

Don wie? Don Bosco! Een Italiaanse priester (1815 – 1888 ) die tijdens zijn priesterschap het trieste lot van de jongens uit de voorsteden van Turijn erg aantrok. Hij zette zich in om de levensomstandigheden van deze jongens te verbeteren. Hij bouwde huizen waar de arme jongens werden omgeschoold tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en bovenal goede christenen. Tja, je bent priester of niet.

Deze dagen hebben door covid-19 een andere invulling gekregen:

Deel dit bericht