31 januari – Verjaardag prinses Beatrix | Internationale Dag voor Straatkinderen | Internationale Zebra Dag

Verjaardag prinses Beatrix

‘Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is zij!”. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik niet wist waar prinses Beatrix Wilhelmina Armgard (roepnaam Trix) uithing op haar verjaardag, weet ik het dit jaar wel.
Niet dat ik tot het kringetje intimi behoor die een uitnodiging mochten ontvangen om achter gesloten deuren de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix in het Paleis op de Dam in Amsterdam aanstaande zaterdag te vieren, nee dat niet. Dat stond gewoon in Story, dus. Waar ik ook achter ben gekomen, dankzij de Story, is dat ze vandaag met familie en vrienden een feessie bouwt. Waar? Tja, twee mogelijkheden, of op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche of in haar stulpje naast paleis Noordeinde. Ach misschien heeft ze wel een zaaltje af gehuurd. 😉 Zonder dollen: Prinses Beatrix gefeliciteerd met uw verjaardag, hoera hoera hoeraaaaaaaaaa.

Internationale Dag voor Straatkinderen

De organisatie Jugend Eine Welt is verantwoordelijk voor het ontstaan van “Tag der Straßenkinder” (Street Children’s Day). In 2009 werd deze dag in het leven geroepen om de 75ste verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco wat extra kleur te geven. Don wie? Don Bosco! Een Italiaanse priester (1815 – 1888 ) die tijdens zijn priesterschap het trieste lot van de jongens uit de voorsteden van Turijn erg aantrok. Hij zette zich in om de levensomstandigheden van deze jongens te verbeteren. Hij bouwde huizen waar de arme jongens werden omgeschoold tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en bovenal goede christenen. Tja, je bent priester of niet.

Hij kreeg de eretitel “koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd”. In 1934 werd hij heilig verklaard. Zijn sterfdag, 31 januari, is tevens zijn feestdag en de Dag voor Straatkinderen.

Straatkinderen in Nederland?

We spreken in Nederland niet over straatkinderen maar over zwerfjongeren (thuisloze jongeren) omdat de jongeren die in Nederland van huis weglopen ouder zijn (meestal tussen 14-18 jaar) dan de straatkinderen ergens anders op de wereld. En omdat onze “straatkinderen” door het klimaat worden gedwongen ’s avonds een dak boven hun hoofd te zoeken. Ze slapen niet letterlijk op straat, maar zwerven heen en weer tussen logeeradressen en slaapplaatsen bij instanties zoals de crisisopvang.  Volgens de definitie van de Tweede Kamer (2010) zijn zwerfjongeren feitelijk of residentieel daklozen onder de 23 jaar met meervoudige problemen. Volgens de laatste schattingen (2016) van het CBS leven in Nederland meer dan 12.000 zwerfjongeren.

Internationale Zebra Dag

Omdat er geen officieel handboek is hoe je Zebra Dag moet vieren doe ik je een paar suggesties aan de hand.

  • trek alleen maar zebraprint kleren en/of sokken aan vandaag
  • versier je huis/kantoor/winkel/of wat dan ook met zwarte en witte slingers
  • maak een zebra puzzel
  • bezoek Villa Zebra in Rotterdam
  • ga zebra’s kijken in de dierentuin

Iets om over na te denken: is een zebra een wit dier met zwarte strepen of een zwart dier met witte strepen?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.