31 januari – Brexit Day | Grote Taaldag | Wiskunde Dagen | Dag van de Schooldirecteur | Dag voor Straatkinderen | Zebra Dag

Brexit Day

Ruim 3,5 jaar na het referendum over de Brexit moesten gisteren de Britse Europarlementsleden al afscheid nemen van hun niet vertrekkende collegae Europarlementsleden. Voor de één was dit een feestje voor de ander een moment van verdriet. Maar vannacht om klokslag 00.00 onze tijd zal dan eindelijk het Verenigd Koninkrijk niet langer lid zijn van de Europese Unie. Als je dan denkt dat we het woord Brexit nooit meer zullen horen dan kom je bedrogen uit. Tot en met 31 december geldt een overgangsperiode om tot een handelsakkoord te komen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De kansen op een handelsakkoord zijn niet groot heb ik gelezen. Tijdens de overgangsperiode zullen veel overeenkomsten tussen Groot-Brittannië en Europa hetzelfde blijven (maar niet allemaal). Dit betekent dat alle reisarrangementen en vakanties tussen 31 januari en 31 december 2020 onaangetast blijven.

Wat zijn de gevolgen voor de vakantie vierende Britten?

Gedurende de overgangsperiode hebben Britse burgers geen visum nodig om naar EU-landen te reizen. Maar de Europese Commissie heeft aangegeven dat vanaf 2021 de Britten een visumvrijstelling voor ETIAS (European Travel Information and Authorization System) moeten aanvragen. Net als bij een Amerikaanse ESTA kost dit naar verwachting ongeveer een paar Engelse ponden. Het voordeel is dat het een aantal jaren geldig. In bepaalde landen is dan ook een internationaal rijbewijs vereist en een groene kaart van een Britse autoverzekeraar als de Brit met zijn/haar eigen voertuig willen rijden.

Gelden er voor ons straks ook andere regels?

Tijdens de overgangsperiode is een paspoort of een identiteitskaart een geldig document om het Verenigd Koninkrijk in of uit te reizen. In de loop van 2020 wordt pas duidelijk welke reisdocumenten je na de overgangsperiode nodig hebt om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen reizen.

Grote Taaldag

De Grote Taaldag wordt georganiseerd door Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT), Anéla (Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap), en LOT (Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap). De Grote Taaldag is een jaarlijks evenement voor alle taalkundigen (en taalmalloten) in Nederland, gericht op toegepaste en algemene taalkunde. Je kan met recht spreken van een laagdrempelig evenement want ieder verenigingslid dat op tijd een samenvatting heeft ingestuurd, mag een lezing geven.

Nationale Wiskunde Dagen

Het evenement de Nationale Wiskunde Dagen staat bekend als hét nationale evenement voor wiskundedocenten die les geven aan leerlingen van 12 tot 18 jaar. Er is weer een boordevol programma met inspirerende lezingen, workshops en nieuwe ideeën voor onderwijs. Als je denkt, ik ben wiskundedocent en ik wil hierbij zijn dan ben je voor dit jaar te laat. Inschrijven kan niet meer. Misschien een ideetje om volgende jaar naar de Wiskunde Dagen te gaan?

Dag van de Schooldirecteur

Meteen gaan mijn gedachten terug naar mijn eigen basisschooltijd, naar ons hoofd van de school meneer Roos. Wat een lieve zachtaardige man was dat. Als hij vandaag de dag nog schooldirecteur was geweest dan had hij van mij een dikke bos bloemen gekregen! Maar goed ik dwaal af, even bij de les blijven. Het is dus Dag van de Schooldirecteur op de basisschool. Op deze dag zetten de kinderen hun directeur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes. Een dag die overigens (hoofdzakelijk) in België wordt gevierd. In Nederland hanteren wij een andere datum: 8 april staat dan in het teken van de schooldirecteur.

Onderstaande dagen mogen we natuurlijk niet vergeten:

Deel dit bericht