31 december – Schrikkelseconde | Oudjaarsdag | Plaspauze

Schrikkelseconde

Het instituut dat over de tijd waakt, het Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS), heeft aangekondigd dat op 31 december 2016 aan het einde van de dag een schrikkelseconde zal worden ingevoerd in de gecoördineerde wereldtijd (UTC). Deze schrikkelseconde wordt ingevoerd omdat de middelbare zonnetijd (gebaseerd op de rotatie van de aarde om zijn as) en de atoomtijd (die de basis is voor UTC) niet precies even snel lopen. In lekentaal: de aarde draait steeds langzamer en daardoor duurt het langer dan een etmaal om een volledige pirouette te maken. Dit is eens in de twee tot drie jaar nodig.

Om het nog ietsjes moeilijker te maken

Atoomklokken bij VSL en andere nationale instituten houden de tijd heel nauwkeurig bij, terwijl de zonnetijd varieert als gevolg van onvoorspelbare fluctuatie in de rotatiesnelheid van de aarde en de langzame afremming van de aardrotatie als gevolg van zeestromingen en de atmosfeer. Maar ook de wisselwerking tussen de maan en de aarde spelen een rol, net zoals weersverschijnselen als El Niño.

Het gevolg van dit alles is dat de zonnetijd en de atoomtijd langzaam uit elkaar gaan lopen. Om te voorkomen dat dit verschil te groot wordt, wordt zo nu en dan een schrikkelseconde ingevoerd in de UTC.

Roep daarom vanavond niet te vlug “Gelukkig Nieuwjaar” want de schrikkelseconde gaat in om 23:59:59 uur. Daarna tikt ie door naar 23:59:60 en dan pas naar middernacht.

Oudjaarsdag

De laatste dag van het jaar is aangebroken, weer 365 dagen voorbij gevlogen. En als je terugkijkt, was het dan een goed jaar? Het was in ieder geval een enerverend jaar met hoogtepunten en dieptepunten.

Heb je het vuurwerk in huis? De oliebollenmix? Champagne? Misschien, ik noem maar iets geks, sluit je het oude jaar wel in stijl af en heb je een oudejaarsavond diner op een cruiseschip geboekt. Of je bent jong en je wilt wat en ga je uit je dak tijdens één van de vele party’s? Zoveel mogelijkheden om het jaar op een speciale manier uit te zwaaien. Wat ga jij doen op oudjaarsavond?

Plaspauze!

Het vuurwerk wordt al weer wekenlang afgestoken en sinds eergisteren wordt het alleen maar meer. De meeste (huis)dieren zijn enorm bang voor vuurwerk en durven soms niet eens naar buiten. Daarom wordt er geprobeerd landelijk een ”plaspauze” voor honden in te plannen. Kunnen we afspreken dat tussen 22:00 en 23:00 even geen vuurwerk wordt afgestoken zodat onze viervoeters de tijd krijgen om te plassen enzo voor het echt losbarst? Lijkt jou dit ook een goed idee? Deel de boodschap #plaspauzevoorhonden op social media.

Via deze weg wil ik iedereen een goede jaarwisseling wensen en maak van 2017 een top jaar.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.