31 december – Plaspauze voor honden | IkPas | Dry January | Dagdromen

Plaspauze voor onze honden

Het vuurwerk wordt al weer wekenlang afgestoken en sinds eergisteren wordt het alleen maar meer. De meeste (huis)dieren zijn enorm bang voor vuurwerk en durven soms niet eens naar buiten om hun behoeften te doen. Daarom werd in 2015 door de Almelose dierenarts Herman ter Keurs een campagne op touw gezet om landelijk een “plaspauze” voor honden in te plannen. Ik sta nog steeds volledig achter dit initiatief en daarom besteed ik dit jaar wederom aandacht aan de “plaspauze”. Kunnen we afspreken dat tussen 22:00 en 23:00 er geen vuurwerk wordt afgestoken zodat onze viervoeters de tijd krijgen om te plassen? Lijkt je dit ook een goed idee? Deel dan de “plaspauze” boodschap op sociale media.

IkPas 30 dagen

De actie IkPas 30 dagen wil mensen stimuleren om bewuster te kiezen tussen een drankje met of zonder alcohol. Het is een initiatief van diverse gemeenten, GGD, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat “de Nederlander” steeds vaker doordeweeks naar een alcoholische versnapering grijpt. Er wordt alcohol gedronken na het werk, tijdens het koken of men pakt een slaapmutsje. Buiten dat het een slechte gewoonte is, is het ook geen goed voorbeeld voor de jeugd.

Doe je mee?

Net zoals stoppen met roken is er voor stoppen met drinken altijd een excuus te vinden waarom je niet mee kunt doen aan deze actie. Kijk je kunt het altijd proberen. Daar word je niet slechter van, integendeel. Mocht je de 30 dagen aaneengesloten niet halen, geen probleem. Dan probeer je het toch gewoon opnieuw? De IkPas 30 dagen begint op 1 januari en de IkPas 40 dagen start op 6 maart 2019. Durf jij de uitdaging aan te gaan? Schrijf je in op ikpas.nl. ps zelfs dat nipje van de miswijn is not done. 😉

Dry January

Al eerder heb ik aan de Britse campagne Dry January en aan het Nederlandse equivalent hiervan aandacht besteed. Dit jaar zo aan het begin van een nieuw jaar vol met goede voornemens schenk ik opnieuw aandacht aan beide bewustwordingscampagnes waarin je wordt uitgedaagd om een maand lang (of 40 dagen) geen druppeltje alcohol te drinken. Voor de notoire drinker onder ons zal dit een zware opgave worden maar wel een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Waarom? Om te breken met een ongezonde gewoonte. Je zult merken dat een maand lang geen alcohol drinken je een aantal grote voordelen oplevert.

Ziektes door alcoholgebruik

Langdurig veel drinken kan verschillende ziektes tot gevolg hebben. Wanneer je bijvoorbeeld 3 glazen alcohol per dag of meer drinkt verhoogt dat de kans op kanker van je mond en keelholte, je strottenhoofd en je slokdarm. Je loopt kans op chronische leverziekten wat tot gevolg kan hebben dat je een levertransplantatie nodig hebt om niet dood te gaan. Door jarenlang veel alcohol te drinken kunnen je hersenen onherstelbaar beschadigd worden. Heb je de pech dat je ook nog een vitamine B1 tekort hebt dan kun je het Syndroom van Korsakov krijgen.

Wat levert één maand geen alcohol drinken je op?

  • je slaapt beter
  • je krijgt meer energie
  • je huid gaat er weer stralend uitzien
  • de kilootjes vliegen er af
  • je gaat na die maand ook bewuster om met het drinken van alcohol
  • je merkt dat je zonder alcohol net zo leuk bent
  • denk eens aan al het geld wat je bespaart!

Dagdromen

Zo spannend! Vanavond is de trekking van de Staatsloterij. Ben al dagen aan het dagdromen wat ik met al die miljoenen moet gaan doen. Kan daar uren mee bezig zijn, in gedachten al het gewonnen geld uitgeven. Het geld wordt niet alleen aan onszelf uitgegeven hoor, dat zou wel heel erg egoïstisch zijn. Van de hoofdprijs kunnen we bijvoorbeeld ook een soort trustfonds voor de jongens opzetten of ze helpen met het kopen van een eigen huis. Natuurlijk vergeten we onze ouders, (schoon)broer en schoonzus met de kinderen niet. Een paar goede doelen komen ook aan bod. En zo dagdroom ik de hele dag door. Enorm vermoeiend……

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.