foto ondersteunt nationale mosselweek

31 augustus – Nationale Mosselweek | Herdenkingsdag voor Drugsgerelateerde Slachtoffers | Sterfdag Lady Di | Gordelfestival

Nationale Mosselweek

Joepie, het is weer Nationale Mosselweek! Tenminste als ik het goed heb. Weet je, Mosselweek of geen Mosselweek als ik aan mosselen denk dan loopt het water me in de mond. Dus als je Mosselweek op gepaste wijze wilt vieren dan kan ik je het recept van mijn partner van harte aanbevelen. Want zoals zij ze klaarmaakt…. je eet je vingers er bij op!

Mosselen alla Sylvia:

Dit is een recept voor 4 personen. Wat heb je nodig:

  • 4 kg mosselen
  • 2 zakjes mosselgroenten (zonder wortelen)*
  • gesneden knoflook
  • peper
  • 2 flesjes donkerbier

*omdat wortelen zoet zijn gaat de zilte smaak verloren als je ze mee kookt

Voorbereiding:

Leg de mosselen 30 minuten in koud water, je zult zien dat mosselen die een beetje open staan zich sluiten. Spoel ze vervolgens één voor één onder de kraan af (koud water). Zijn ze nog een beetje open dan moet je even tegen de bolle kant tikken, sluit de mossel niet dan is dat een slecht exemplaar en gooi die weg. Is de schelp stuk? Gooi die ook weg. Blijft een mossel boven drijven in de bak met koud water of is de mossel ongewoon zwaar (met gesloten schelp)? Gooi die ook weg, we nemen geen enkel risico!

Bereiding:

Pak een grote (mossel)pan en leg de groenten onderin, giet daarna het bier er over. Vervolgens gaan de mosselen de pan in en daar bovenop gaat de gesneden knoflook. Strooi naar behoeven peper er bij. Zet de pan op hoog vuur en als het kookt, vuur laag zetten maar houd het wel aan de kook. Daarna met schuimspaan vaak omscheppen. De mosselen zijn gaar als ze open staan en dan kunnen ze geserveerd worden. Normaal gesproken duurt het hele kookproces slechts enkele minuten! Als je mosselen te lang kookt veranderen ze namelijk van een delicatesse in kleine gummi balletjes.

Herdenkingsdag voor Drugsgerelateerde Slachtoffers

De cwerd in 2001 opgericht door de Australiërs Sally J. Finn en Peter Streker. Sinds 2012 wordt de International Overdose Awareness Day gecoördineerd door de Australische non-profit volksgezondheidsorganisatie Penington Institute.

Het is een herdenkingsdag met als doel kennis te delen over overdosering en het stigma rond een drugsgerelateerde overdosis te verminderen. Tevens is het een herdenkingsdag voor diegene die hierdoor hun leven hebben verloren. Tragedies die te voorkomen waren geweest als omstanders wisten wat ze moesten doen.

Sterfdag Diana Frances Spencer, prinses van Wales

Het is vandaag 23 jaar geleden tot Diana op 36 jarige leeftijd overleed in Parijs. De auto waarin zij en haar vriend Dodi al-Fayed zaten op die bewuste avond werd achtervolgd door de paparazzi. Bij de Almatunnel raakte de chauffeur de controle over het stuur kwijt en de Mercedes-Benz S-280 botste frontaal tegen de dertiende steunpilaar. Al ronddraaiend kwam de auto aan het einde van de tunnel tot stilstand. De klok stond stil op 00.25….

Prinses Diana was de meest populaire persoon in het stijve Britse Koningshuis. Zij stal de harten van het Engelse publiek, zij stal de harten van ons allemaal. Laten we eerlijk zijn het was toch net een echt sprookje, het verlegen verliefde kleuterschoolmedewerkster en haar prins op het witte paard. Dat veranderde snel in een regelrechte nachtmerrie. Haar dood in de zomer van 1997 veranderde voorgoed het leven van haar twee zonen, die toen 15 en 12 jaar oud waren.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht