30 september – Nationale Broer en Zus Dag | Dag van het Vertalen | Dag van Recht op Blasfemie | Podcast dag | Week van de Biologie | Valpreventieweek | Nationale Onderwijsweek | Week van het Leren

Nationale Broer en Zus Dag

In 2013 riep Giel Beelen 30 september uit tot Nationale Broer en Zus Dag (#NBZD). Dit ter nagedachtenis aan zijn veel te vroeg overleden zus Saskia. Wel jammer dat de commercie boven op deze dag springt en je wilt verleiden iets “speciaals voor Broer en Zus Dag” te laten kopen of te ondernemen. Waarom is dat nu nodig? Het zeggen van “ik hou van je” moet toch meer dan genoeg zijn? Was dat ook niet de insteek van Giel Beelen voor deze dag?

Internationale Dag van het Vertalen

Vandaag viert de Rooms-katholieke Kerk de naamdag van de heilige Hiëronymus van Stridon. Je krijgt natuurlijk niet zomaar een naamdag, daar moet je wel wat voor hebben gedaan. Hieronymus heeft op last van Paus Damasus als eerste de Bijbel in het Latijn vertaald (vulgaat) en wordt daarom gezien als de patroonheilige van de vertalers en tolken.

De initiatiefnemer van Dag van de Vertaler wil met deze dag de vertalers en tolken in het zonnetje zetten. Zonder hen zouden we niet weten wat er allemaal gebeurt in de wereld.

Vertalers en tolken hebben slechts één doel: het faciliteren van communicatie tussen mensen, of het nu gaat om het geschreven of gesproken woord. Zij zijn degene die helpen de kloof tussen de verschillende culturen te overbruggen. In bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de technologie, het internationaal recht of de politiek zijn zij onontbeerlijk. Vertalers en tolken verbinden werelden en door het weghalen van taalbarrières maken zij het mogelijk om elkaar te begrijpen.

Het thema van dit jaar: inheemse talen

Een van de redenen waarom inheemse taalvertaling dit jaar het thema van de Internationale Vertalingsdag 2019 is, is dat meer erkenning komt voor hoe belangrijk het voor miljoenen inheemse mensen over de hele wereld is om hun taal te behouden en te beschermen

Internationale dag van Recht op Blasfemie

Waarom wordt Dag van Recht op Blasfemie op 30 september gevierd? Daar is natuurlijk een logische reden voor. Herinner je de commotie rondom de Deense Mohammed cartoon nog? Toegegeven, het is een aantal jaren geleden.

Het was in 2005 dat op 30 september in het Deense dagblad Jyllands-Posten een serie van twaalf spotprenten over de profeet Mohammed en de islam verscheen. Deze spotprenten zorgde wereldwijd voor verontwaardiging en woede onder moslims.Het bespotten van Allah, God, Mohammed of welke andere god of opperwezen in woord of geschrift, dat is blasfemie.

Wat vieren we vandaag?

De Internationale Dag van recht op Blasfemie moedigt individuen en groepen aan om openlijk kritiek te uiten op religie en wetten die godslastering verbieden. Maar pas op waar je deze dag viert want in 13 landen staat op blasfemie de doodstraf; in Mauritanië, Nigeria, Somalië, Soedan, Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië.

Internationale Podcast dag

Voor degene die niet weten wat een “Podcast” is een kleine uitleg: een Podcast is een soort radioprogramma op het internet die je kunt downloaden en kunt beluisteren wanneer je maar wilt. Goed, op Internationale Podcast dag vieren we het bestaan van dit medium.

Vandaag beginnen naast “dag van” ook een aantal “de week van” :

Deel dit bericht