30 november – Internationale actiedag Cities for Life | Internationale Computerveiligheidsdag

Actiedag Cities for Life – Steden tegen de doodstraf

Initiator van de internationale actiedag “Cities for Life – Steden tegen de doodstraf” is Comunità di Sant’Egidio. De Gemeenschap van Sant’Egidio is een katholieke lekengemeenschap die in 1968 in Rome op initiatief van Andrea Riccardi werd opgericht. Op hun initiatief wordt sinds 2002 op deze datum wereldwijd aandacht gevraagd voor iedereen die in een dodencel zit. Het uiteindelijke doel is wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

En wat je al vermoedde, de datum 30 november is niet random gekozen. Op 30 november 1786 schafte groothertog Leopold I van het Groothertogdom Toscane foltering én de doodstraf af. Hiermee werd Toscane het eerste Europese land waar de doodstraf werd afgeschaft. Anno 2018 wordt in Europa alleen in Wit-Rusland de doodstraf nog opgelegd en uitgevoerd.

Steden voor het leven

Vandaag wordt in het kader van “Cities for Life, Cities against the death penalty” wereldwijd in honderden steden monumenten en markante gebouwen symbolisch in het groen, de kleur van de hoop, uitgelicht. Deze steden laten hierdoor zien dat ze actie een warm hart toedragen. Wil je weten welke steden er dit jaar meedoen? Klik hier voor een overzicht.

Internationale Computerveiligheidsdag

Ook al was in 1988 de computer nog niet in ieders huis binnengedrongen toch werd dertig jaar geleden al ingezien dat gebruikers nog niet helemaal bewust waren van de gevaren die op de loer liggen. Gebruikers denken dat ze goed beschermd zijn tegen computervirussen. Maar wat blijkt, bij bijna de helft van alle computers/tablets/smartphones is de antivirussoftware niet up to date. Of zijn de wachtwoorden zo voor de hand liggend of makkelijk te raden dat hackers ze met de ogen dicht kunnen kraken. En zo komen we bij het doel van Internationale Computerveiligheidsdag terecht: mensen bewuster maken van alle computer gerelateerde beveiligingsproblemen.

Bekende klachten van geïnfecteerde computers zijn:

  • er verschijnen ongevraagde (vaak pornografische) advertenties (spam)
  • de startpagina van de internetbrowser wordt steeds gewijzigd
  • er is ongevraagd een zoekbalk in de internetbrowser verschenen
  • er verschijnen nieuwe icoontjes op het bureaublad
  • de computer werkt en reageert traag of loopt regelmatig vast
  • de internetverbinding verloopt traag
  • de computer sluit zichzelf na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 60 seconden) automatisch af

Pas op voor malafide webwinkels

Ze zijn er natuurlijk het hele jaar door maar in de december maand duiken er overal nep-webwinkels op en zul je als consument extra alert moeten zijn. Ik zal daarom ook niet zo gauw een bestelling plaatsen bij een webwinkel die ik niet ken. Want ook online geldt, klinkt het te mooi om waar te zijn dan is dat ook zo. Ik wil niet om een paar euro gewin het slachtoffer worden van online oplichting. Voor meer informatie over fraude, valse e-mails en/of WhatsApp-fraude kan ik je fraudehelpdesk.nl van harte aanbevelen.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.