afbeelding versterkt memorial day margraten

30 mei – Memorial Day Margraten | Wereld MS Dag | Sterfdag Jeanne d’Arc | Zondag voor de Vervolgde Kerk | Nationale Theedrinkdag | Vlaamse Week van de Bij | Week van de Begraafplaatsen (BE) | Dag van het Park

Memorial Day Margraten

Memorial Day is de Amerikaanse versie van onze dodenherdenking. Op Memorial Day worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. Niet alleen in Amerika wordt hier aandacht aanbesteed, ook in Nederland en België. Wij herdenken op deze dag de Amerikaanse militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid. In Nederland vindt de herdenking plaats op het Netherlands American Cemetery and Memorial (8.301 begraven soldaten) en in België in Waregem op het Flanders Fields American Cemetery.

Bijwonen Memorial Day Margraten

De ceremonie voor de Amerikaanse gedenkdag Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is vanwege het coronavirus niet toegankelijk voor publiek. Een registratie van de ceremonie kun je terugzien via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van de Amerikaanse ambassade. Naar verwachting is de uitzending beschikbaar op 30 mei rond19:30 uur.

Wereld MS Dag

Laat ik op Wereld MS Dag beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen. MS is géén spierziekte! Wat is het dan wel? Als ik probeer uit te leggen wat Multiple Sclerose (MS) is neem ik dit als voorbeeld; je neemt een snoer van een willekeurig elektrisch apparaat, dat snoer stelt dan de zenuwbanen in je hersenen voor. Als je daar per ongeluk met een mesje insnijdt en je raakt een draadje dan zal het elektrisch apparaat haperen, kortsluiting geven of het helemaal niet meer doen.

Zo zit het ook met MS, rondom de zenuwenbanen in je hersenen zit een beschermlaagje, myeline genaamd. Als een beschadiging aan de myelineschede optreedt dan heeft dat gevolgen, in mijn geval zorgt dat onder meer voor vermoeidheid, problemen met de fijne motoriek, neuropatische pijnen, concentratiestoornissen, verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen en coördinatieklachten.

MS? Ga zingen voor meer energie!

Het leven begint bij veertig. In mijn geval mijn “andere” leven, mijn leven met MS. Al bijna 18 jaar leef ik met MS. En ik mag me gelukkig prijzen met alle dingen die ik nog kan. Natuurlijk in de begin jaren was het verre van makkelijk en heb ik menig traantje gelaten maar gaande weg (met hier en daar een valkuil) heb ik leren dealen met mijn beperkingen en mijn nieuwe status in de maatschappij. De belangrijkste les die ik heb geleerd na het krijgen van MS: geloof in je eigen kracht en kunnen, want uiteindelijk bepaal je zelf de koers van je leven!

Popkoor Prestige Eindhoven

Van alle dingen die ik nu nog kan vind ik zingen in Popkoor Prestige Eindhoven het heerlijkste wat er is. Elke maandagavond repeteren met een onwijs leuke energieke dirigente (Marjon Smulders-Dries). Maar je snapt het al, dat was de pre-coronatijd. Nu Zoomen we er elke week vrolijk op los. Denk je misschien, verrek das leuk dat wil ik ook maar ik woon niet in Eindhoven. Geen paniek, er zijn door het hele land Prestige Popkoren. En zo als het er nu naar uitziet gaan we eind augustus of begin september weer als vanouds samen repeteren. Twijfel je of zingen in een koor wel leuk is dan kun je 2 maal meedoen door middel van een proefles ( nu €7,25). Wie weet tot ziens.

Sterfdag Jeanne d’Arc

Tijdens mijn laatste vakantie in Noordwest-Frankrijk heb ik twee plaatsen bezocht met een link naar Jeanne d’Arc. De eerste plaats is Crotoy, daar zou ze door de Engelse een paar dagen zijn vastgehouden en het prachtige Cayeux-sur-Mer. Je kunt hier door de stadspoort de Porte Guillaume lopen waar Jeanne d’Arc door heen ging op haar tocht naar Rouen waar ze na een niet bepaald rechtvaardig proces in 1431 ter dood veroordeeld werd en op de brandstapel eindigde.

In de ban van historische romans

In mijn jongere jaren was ik in de ban van historische romans, maakte mij niet zoveel uit over wie het ging. Echter de biografie Jeanne d’Arc – De maagd van Orléans geschreven door M.J Krueck von Poturzyn is me altijd bijgebleven. Het is een meeslepende verhaal over een 17-jarig Frans boerenmeisje die stemmen hoorde. Die geloofde dat ze door God geroepen werd om de Fransen te bevrijden van de Engelse overheersing. In 1430 werd zij gevangenen genomen en aan de Engelsen uitgeleverd. We weten hoe het afliep met haar.

Wat staat er nog meer op de “dagen van” agenda voor vandaag?

Deel dit bericht