dag van de potlood

30 maart – Internationale Dag van het Potlood | Wereld Bipolaire Dag

Internationale Dag van het Potlood

Even tussen jou en mij. Heb jij je ooit weleens afgevraagd wanneer het potlood is uitgevonden? Ik nog nooit heel eerlijk gezegd. Een potlood is door de eeuwen heen zo’n doodnormaal ding geworden. Tis er gewoon. Onze Vincent van Gogh gebruikte graag potloden voor het uitzetten van de lijnen op het linnen doek. En naar het schijnt was het eerste woordje van wonderkind Pablo Picasso niet mamá of papá maar piz. Dat is de afkorting van het Spaanse woord voor potlood (lápiz). Kunstenaar of geen kunstenaar, zelfs in het digitale tijdperk van nu is het een onmisbaar stuk schrijfgereedschap.

Leuk weetje: halverwege de 16e eeuw werd in het Engelse dorpje Borrowdale puur door toeval voor het eerst grafiet ontdekt. De plaatselijk boeren gebruikte het “zwarte lood” in die tijd om hun varkens te merken. Klik hier voor de uitgebreide uitleg over het ontstaan van het potlood.

Wereld Bipolaire Dag

World Bipolar Day is in het leven geroepen door 3 internationale organisaties: het Asian Network of Bipolar Disorder (ANBD), de International Bipolar Foundation (IBF) en de International Society for Bipolar Disorders (ISBD). In Nederland zorgt KenBiS en plusminus dat de Wereld Bipolaire Dag de landelijke aandacht krijgt die het verdient. Vanwege het coronavirus zijn alle geplande Nederlandse bijeenkomsten voor Wereld Bipolaire Dag afgelast.

Waarom op 30 maart?

Elk jaar op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, is het World Bipolar Day. Waarom op zijn geboortedag zul je misschien denken? Dat kan ik je vertellen, van Gogh werd postuum gediagnosticeerd als iemand die mogelijk aan een bipolaire stoornis leed. Juist vanwege het feit dat verondersteld werd dat deze wereldberoemde schilder een bipolaire stoornis heeft gehad vonden de drie organiseerde organisaties dat zijn geboortedag de perfecte dag was om wereldwijd aandacht te vragen voor bipolaire stoornis en om stigmatisering tegen te gaan.

Wat is een bipolaire stoornis?

De term manisch-depressief klinkt misschien bekender in de oren dan de term bipolaire stoornis. Twee verschillende namen voor dezelfde chronische, niet te genezen, psychische aandoening. Mensen met een bipolaire stoornis hebben last van stemmingswisselingen. Het ene moment zijn ze ontzettend uitgelaten, vrolijk, overactief en hebben ze het gevoel alles aan te kunnen( manie ). Het andere moment prikkelbaar, boos, futloos en neerslachtig ( depressie ). Ik heb ook weleens last van stemmingswisselingen, de zogenaamde pieken en dalen. Maar mensen die last hebben van een bipolaire stoornis zijn de pieken extreem hoog en de dalen donker en diep.

Mocht je de diagnose bipolaire stoornis hebben gekregen dan verkeer je in goed gezelschap. Marilyn Monroe, Stephen Fry, Catherine Zeta-Jones, Winston Churchill, Beethoven, Mel Gibson , Eduard Munch, Demi Lovato en Antonie Kamerling hebben allemaal dezelfde diagnose gehad.

Deel dit bericht