30 januari – Absurde Antwoordapparaatberichtendag | Pootaardappeldag | Gedichtendag | Poëzieweek | Dag van de Croissant

Absurde Antwoordapparaatberichtendag

De Absurde Antwoordapparaatberichtendag (Inane Answering Message Day) wordt in Nederland ietwat anders gevierd dan in Amerika. Daar is deze dag bedoeld om de standaard welkomstboodschap van je voicemail of antwoordapparaat te veranderen in een meer creatievere tekst dan “ Hallo, ik ben er even niet. Spreek je boodschap in na de piep”. Absurde Antwoordapparaatberichtendag is de dag dat je bijvoorbeeld die grappig bedoelde ingesproken boodschap, of überhaupt al die vervelende berichten op je antwoordapparaat, wist. Daar draait deze dag in Amerika om.

Hoe vieren de Nederlandse deze dag?

Wij Nederlanders hebben deze dag geadopteerd maar hebben er een andere invulling aan gegeven. Hier is het de bedoeling dat je op een antwoordapparaat (of voicemail ) een zo lang mogelijk en nodeloos, onbruikbaar, onnodig, overbodig, zinloos, doelloos, nutteloos, flauw bericht achter laat. Ik zou zeggen, leef je uit!

5e Landelijke Pootaardappeldag

Pootaardappelen? Uit pootaardappelen worden nieuwe aardappelen geteeld zoals Bintje, Eigenheimer, Doré. Wist je trouwens dat er in Nederland 550 soorten aardappelen worden geteeld? Die vind je niet allemaal bij de groenteboer, er gaan giga veel aardappelen naar bijvoorbeeld de chipsfabrikantenklanten.

Hoe vieren we pootaardappeldag? Wij vieren niet tenzij je tot de heren en dames pootgoedtelers behoort. Voor hen is namelijk de Landelijke Pootaardappeldag bedoeld. Het is een dag vol met uitdagingen die georganiseerd wordt door Delphy (niet het orakel) in samenwerking met de Pootaardappelacademies. Ja dat lees je goed. Pootaardappelacademie.

Nationale Gedichtendag tijdens Poëzieweek

Sinds 2000 is Poetry International Rotterdam de organisator van de Poëzieweek, het grootste poëziefeest in Nederland en Vlaanderen. Traditiegetrouw wordt de week op de laatste donderdag van januari geopend met de Nationale Gedichtendag. Niet alleen krijgt poëzie in de media meer aandacht maar ook de basisscholen in Nederland en Vlaanderen geven extra aandacht aan poëzie in hun lesprogramma’s. Door de enorm veel activiteiten, optredens, publicaties, prijzen en feestelijkheden die op Gedichtendag worden georganiseerd is één Gedichtendag niet toereikend.

Motto van de 8e Poëzieweek: “De toekomst is nu”

Deze week is een waar walhalla voor de poëzieliefhebbers. Er worden niet alleen overal activiteiten georganiseerd maar je krijgt deze week ook het Poëziegeschenk cadeau bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. Dit jaar is het Poëziegeschenk een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Voor meer inspiratie verwijs ik je naar poezieweek.com.

Dag van de Croissant

Eén van mijn favoriete eetdagen is toch wel Croissantdag. Ik weet het, voor sommige op deze aardbol is het iedere dag Croissantdag maar voor mij niet. Dat wordt dus in gestrekte galop naar de bakker! Maar als ik heel eerlijk ben vind ik de recht van de bakker nog een beetje warme pain au chocolat lekkerder. 😉

Waar komt dat heerlijke broodje vandaan?

Er bestaan veel mythes rondom het ontstaan van de croissant één daarvan gaat over de Oostenrijkse prinses Marie Antoinette. Zij werd die op haar vijftiende uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende en mocht daarom Versailles haar thuis noemen. De arme meid miste haar lievelingsbroodje de “Kipferl” zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen om ze speciaal voor haar te bakken. Klaarblijkelijk was Marie Antoinette niet de enige die de broodjes lekker vond want in no time werd de “Kipferl” (aka “Hörnchen”) enorm populair in Frankrijk. Voor de Fransen was “Kipferl” natuurlijk niet echt makkelijk uit te spreken en daarom werd de naam veranderd naar “croissant”.

Deel dit bericht