30 december – Eindejaarsgedicht | Schrikkeljaar | Jaar van de Plantgezondheid

Eindejaarsgedicht

Als je het eindejaarsgedicht leest denk dan daar de muziek bij van het poëzieprogramma Candlelight gepresenteerd door Jan van Veen. Weet je niet meer precies hoe het klonk? Klik dan hier voor het audiobestand.

Alle soorten emoties volgen elkaar op in een jaar tijd
Over dagen, weken, maanden verspreid
Het ene moment tranen van vreugde, dan tranen van verdriet
Echter, het grootste leed blijft verborgen, opdat een ander het maar niet ziet

Gevoel van blijheid, gevoel van machteloosheid
Gevoel van overwinning, gevoel van een verloren strijd
Lief en leed gaan hand in hand
Dat geldt niet alleen voor mij, hieraan ontvluchten kan niemand.

In deze tijd kijken we vaak terug maar ik kijk liever naar voor
Zodat ik me kan richten op het juiste spoor
Want wat geweest is is geweest, dus kop in de wind
Blik naar voren en ga door, iedereen heeft wel eens last van tegenwind.

© 2015 Gina Makken

Schrikkeljaar

Het jaar 2020 is een schrikkeljaar, want het jaartal is restloos deelbaar door 4 maar niet door 100. Daarmee krijgt een schrikkeljaar een extra dag, de schrikkeldag (29 februari). Zo hebben we het op school geleerd. Wat ik niet wist of niet meer wist is de reden waarom. Een kalenderjaar van 365 dagen duurt ongeveer 6 uur korter dan een tropisch jaar. En onze kalender, de Gregoriaanse kalender, is gebaseerd op het tropisch jaar. Dus om de boel recht te trekken hebben we één maal per vier jaar een dagje er bij.

Als je denkt dat deze redenatie op gaat voor alle door 4 deelbare jaartallen dan heb je het mis. Eeuwjaren zijn alleen een schrikkeljaar als ze deelbaar zijn door 400.

Internationaal Jaar van de Plantgezondheid

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft in al haar wijsheid besloten om 2020 uit te roepen tot Internationale Jaar van de Plantgezondheid (IYPH). De reden hier achter is om meer bewustzijn te creëren over wat gezonde planten onder andere kunnen betekenen in de strijd tegen armoede, als stimulator voor de inlandse economie en klimaatbeheersing.

Probleem bij de wortel aanpakken

Planten vormen 80% van het voedsel dat we eten en produceren 98% van de zuurstof die we inademen. En toch gaat elk jaar bijna 40% van de wereldwijde voedselgewassen verloren door plantenplagen en ziekten. Het is goedkoper om planten te beschermen tegen ongedierte en ziekten dan te wachten tot het van ellende doodgaat. Met andere woorden men zal het probleem bij de wortel moeten aanpakken. Vroegtijdige herkenning en de beste hulpmiddelen en kennis om het ongedierte te bestrijden zijn twee belangrijk pijlers om meer planten gezond te krijgen en te houden.

Fotowedstrijd FAO

De FAO organiseert een fotowedstrijd waarbij amateur- en professionele fotografen worden gevraagd om foto’s van gezonde en ongezonde planten te delen. Dus ben je een plantengekkie of een plantjesfotograaf deel je mooiste foto met de FAO. Klik hier voor meer informatie over de fotowedstrijd.

Deel dit bericht