foto ondersteunt dag van de walvishaai day

30 augustus – Frankenstein Day | Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen | Dag van de Walvishaai

Frankenstein Day

Wie is Frankenstein? Frankenstein, met de ondertitel “the Modern Prometheus”, is een door Mary Shelley geschreven roman die in 1818 verscheen. In 1831 zag een herziene en verbeterde versie het licht. Frankenstein vertelt het verhaal van Victor Frankenstein, een wetenschapper die experimenteert met het creëren van een mensachtig wezen. Zijn experimenten hadden succes en hij creëerde een wezen (Frankenstein) dat door iedereen wordt afgewezen en gehaat vanwege zijn uiterlijk. Maar ondanks dat iedereen gelooft dat Frankenstein een monster is, is hij een emotioneel en intelligent wezen dat gewoon door anderen geaccepteerd wil worden.

Dit boek behoort in die tijd tot het genre Gothic novel. Een genre waarin geheimzinnigheid, verderf, verval, geesten, vampiers (Dracula), krankzinnigheid en dergelijke het thema waren. Wat je misschien niet zou verwachten is dat Frankenstein wordt beschouwd als voorloper van de moderne sciencefiction.

Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2010 besloten om 30 augustus uit te roepen tot Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen. Aanleiding was de steeds groter wordende bezorgdheid over de toename van gedwongen of onvrijwillige verdwijningen in verschillende delen van de wereld, met inbegrip van arrestaties, detentie en ontvoering. De bezorgdheid geldt ook voor het groeiend aantal meldingen die betrekking hebben op pesterijen, mishandeling en de intimidatie van getuigen of familieleden van personen die zijn verdwenen.

Vandaag herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd of die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Vergeet ook niet de achterblijvers die in constante onzekerheid zitten over het lot van hun geliefde of familielid.

Gedwongen verdwijning

Bij gedwongen verdwijningen hoort ook arrestatie, in hechtenis nemen en ontvoering. Mensen tegen hun wil in laten verdwijnen is een strategisch middel geworden voor bijvoorbeeld een (militaire) regime. Het is een pressiemiddel om politieke tegenstanders uit te schakelen. Om Amnesty International of andere mensenrechtenorganisaties om de tuin te leiden vinden arrestaties en verdwijningen plaats onder het mom van “zij worden verdacht van terroristische activiteiten”.

Welk land telt de meeste gedwongen verdwijningen?

Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; Argentinië, China, Syrië, Pakistan, Tibet, Rusland, Bosnië, Turkije en ga zo maar door. Maar Spanje staat met stip op nummer 1. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was zijn tenminste 110.000 personen verdwenen.

Internationale Dag van de Walvishaai

De walvishaai is trouwens geen walvis maar een haai. Met zijn 12 á 14 meter lengte en een gemiddeld gewicht van 14.500 kilo is het wel de grootste vis ter wereld. Ze voeden zich voornamelijk met plankton en ondanks hun gigantische grootte zijn de tanden van walvishaaien slechts 6 millimeter lang! De walvishaai zwemt het liefste rond in de tropische oceanen in de buurt van de Malediven, de Filipijnen en Mexico.

Walvishaaien zijn normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn staart kan ongelukken veroorzaken. Als je gaat zwemmen met een walvishaai dan doe je dat met een gids die zich aan de regels houdt die opgesteld zijn door het Wereld Natuur Fonds. De walvishaai heeft per slot van rekening niet voor niets de status van “kwetsbaar”.

Deel dit bericht