3 maart – Sterrenkijkdagen | Wereldgebedsdag | Dag van het Gehoor | World Wildlife Day | Dag van de Muziekvrijheid

Sterrenkijkdagen

De 41e Landelijke Sterrenkijkdagen vallen dit jaar op 3, 4 en 5 maart. De blikvangers zijn: de maan, nog enkele dagen voor het eerste kwartier; de planeten Venus (in de telescoop als kleine en smalle maansikkel), Mars en Jupiter, de reuzenplaneet met 4 (op 4 maart 3) van zijn manen en in het zuiden het sterrenbeeld Orion met zijn nevels en de jonge sterrenhoop de Plejaden of Zevengesternte.

Mocht het weer op de Sterrenkijkdagen nu niet mee werken dan is er een alternatief aanvullend programma met lezingen, dia’s, informatie over sterrenkunde als hobby en rondleidingen. Kortom het blijft de moeite waard om even binnen te wippen bij een sterrenwacht bij je in de buurt. Klik hier voor een overzicht van de deelnemers.

Wereldgebedsdag

Op de eerste vrijdag van maart wordt in ruim 180 landen gebeden en gezongen vanwege de jaarlijkse viering van Wereldgebedsdag! Het thema van 2017 is: “Eerlijk”. In Nederland worden op Wereldgebedsdag ruim 500 plaatsen gebedssamenkomsten gehouden. Meer informatie vind je op wereldgebedsdag.nl.

Wereldgebedsdag kent een lange traditie. In 1887 riepen Amerikaanse vrouwen op tot een gebedsdag in hun land vanuit de gedachte dat alle vrouwen ongeacht hun ras, cultuur of traditie dezelfde hoop, zorg, vreugde, verdriet, mogelijkheden en problemen hebben. Deze oproep is uitgegroeid tot een wereldwijde dag van gebed die sinds 1929 ook in Nederland wordt gevierd.

Internationale Dag van het Gehoor 

Het internationale thema voor de World Hearing Day (voorheen de International Ear Care Day) is “Kom in actie voor gehoorverlies: maak een gezonde investering”. Dit thema legt de focus op de economische gevolgen door gehoorverlies. Hoe eerder je gehoorverlies signaleert en aanpakt hoe meer kosten je bespaart is het achterliggende idee.

Wellicht zeg ik dit tegen “dovemansoren” maar langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus is vaak de oorzaak van gehoorschade. In 2015 maakte het Academisch Medisch Centrum bekend dat uit hun onderzoek onder 350.000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar is gebleken dat een kwart van hen beginnend gehoorverlies heeft. Als je het van de zonnige kant bekijkt: we hebben in de nabije toekomst dus veel meer gebarentolken nodig.

Thema UN World Wildlife Day

Het thema van de UN World Wildlife Day 2017 is: “Luister naar de Jongeren.” Tegen allen die het nu voor het zeggen hebben wil ik zeggen luister naar de stem van de jongeren, zij zijn de toekomstige leiders en besluitvormers van deze wereld. World Wildlife Day 2017 moedigt jongeren over de hele wereld aan om gezamenlijk de belangrijkste bedreigingen voor de wilde dieren aan te pakken. En dat werpt nu al zijn vruchten af door de inzet van jonge leiders op het gebied van natuurbehoud en dierenwelzijn.

Dag van de Muziekvrijheid

“Muziek is geen misdaad maar een mensenrecht”, dat is de reden dat Freemuse elk jaar wereldwijd op 3 maart initiatieven ontplooid om de vrijheid van expressie te vieren en om te protesteren tegen alle bedreigingen en onderdrukking van musici, of dat nu in dictaturen is of elders. In verschillende landen worden vrouwelijke artiesten en muzikanten anno 2017 zelfs beschouwd als prostituees en worden ze sociaal, cultureel en economisch achtergesteld.

Dit jaar ligt de focus op Music Freedom Day bij vrouwelijke artiesten en muzikanten omdat zij ook in de muziekindustrie vaak te maken hebben met bijzonder moeilijke omstandigheden zoals discriminatie, seksuele objectivering en minder boekingen krijgen dan de mannelijke muzikanten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.