3 december – Wereld Gehandicapten Dag | Wereld Anti-Pesticiden Dag

Wereld Gehandicapten Dag

Het thema van Wereld Gehandicapten Dag 2016 is: “Achieving 17 Goals for the Future We Want”, het thema verwijst naar de 17 doelen die gaan over duurzame ontwikkeling (SDGs) en de rol van deze doelen in het opbouwen van een meer inclusieve en rechtvaardige wereld voor personen met een handicap. Een toekomst van een grotere integratie van mensen met een handicap.

De International Day of Persons with Disabilities (IDPD) valt dit jaar samen met het 10-jarig bestaan van de aanneming van de Convention on the Rights of Persons with Disabilities(CRPD). Tot nu toe één van de meest snelle en op grote schaal geratificeerde internationale verdragen door de Verenigde Naties. Dat is op zich al een felicitatie waard. 😉

8ste Gehandicapten Dag in Nederland

De Stichting Gdag organiseert voor de achtste keer Wereld Gehandicapten Dag in Nederland. Een keur aan originele acties komen uit hun koker, zoals: De Gouden Schop, de Muziek Top 10, de Boeken Top 10, een Foto Wedstrijd en de gedichtenwedstrijd Handicap and Poetry.

Bovendien worden in elke provincie ook regionale activiteiten georganiseerd. Wil je weten wat er in jouw provincie te doen is? Klik hier.

Gdag wil gedragsverandering bereiken

Gedragsverandering is broodnodig, niet alleen bij politici, wetenschappers, journalisten en ondernemers. Maar ook de valide burgers onder ons zijn toe aan gedragsverandering, zal je een praktijkvoorbeeld aan de hand doen.

Waar zijn toch al die gehandicaptenparkeerplaatsen?

Als mindervalide even snel naar de stad, met je auto en je gehandicaptenparkeerkaart. Kan je uit eigen ervaring vertellen dat het een crime is. Want hoe vaak gebeurt het niet dat mensen zonder gehandicaptenparkeerkaart “even” hun oversized bolide parkeren op een voor een mindervalide bedoelde parkeerplaats. En waag het eens om daar iets van te zeggen, dan zijn de rapen gaar.

Wereld Anti-Pesticiden Dag

Pesticide Action Network International (PAN) besloot in 1998 om 3 december uit te roepen tot de “Wereld Anti-Pesticiden Dag”. Deze dag is in het leven geroepen om ’s werelds grootste chemische en industriële ramp te herdenken. De bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) explodeerde op 3 december 1984 waardoor het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnapte. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen. Als gevolg van de ramp worden 32 jaar later nog steeds misvormde kinderen geboren, kan je nagaan wat voor vreselijk giftige stoffen er worden gebruikt.

PAN International roept op Wereld Anti-Pesticiden Dag overheden en bedrijven op om geleidelijk de hoogst gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (Highly Hazardous Pesticides) af te schaffen.

PAN International heeft een lijst opgesteld met HHPs (Highly Hazardous Pesticides) die ontzettend gevaarlijk zijn voor de mens en het milieu.

De campagneweek tegen het gebruik van pesticiden begint vandaag en eindigt op 10 december.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.